Vliegende penissen

Vliegende penissen

6 januari 2007 Geen categorie 0

Anshe ChungAnshe Chung, naar eigen zeggen de eerste Second Life-miljonair, heeft videosite YouTube gedwongen een filmpje te verwijderen waarop haar avatar wordt aangevallen door vliegende penissen. Dat klinkt absurd, maar is het niet. Want het geschil draait om harde dollars en echte auteursrechten.

Chung is de naam van een avatar in de nu veelbesproken internet-spelomgeving Second Life. Haar eigenaar en bedenker is Ailin Graef, een Chinese die samen met haar Duitse echtgenoot Guntram Graef een studio runt met ruim dertig werknemers. Die studio ontwerpt virtuele objecten voor Second Life.

In die virtuele wereld is Anshe Chung de grootste landeigenaar. Doordat spelers in Second Life objecten kunnen maken en verkopen, en hun verdiensten kunnen omzetten in harde dollars, houden duizenden deelnemers inmiddels een boterham over aan het spel. Vorige maand maakte Anshe Chung bekend dat haar virtuele eigendommen in Second Life meer dan een miljoen dollar waard zijn.

De rel met de vliegende pennissen ontstond toen Anshe Chung werd geïnterviewd door nieuwsorganisatie CNet. Niet in de reallife studio in San Francisco, maar in de virtuele studio van Second Life. CNet doet verslag van het spel, zoals wel meer nieuwsorganisaties (Reuters, bijvoorbeeld, of NRC Next).

Tijdens het interview werd Anshe Chung lastig gevallen door geanimeerde vliegende penissen, schrijft CNet:

It’s not clear why the griefer attacked, but Anshe Chung is controversial to some Second Life residents for reasons such as inflexibility on land pricing, the signs she has placed in many areas of the virtual world that are visible to anyone flying overhead, and her ability to get many residents to sell their land to her.

Nadat een opname van het gewraakte interview online werd gezet, samen met gemanipuleerde foto’s waarop haar avatar de vliegende penissen vasthoudt, eiste Anshe Chung dat YouTube die beelden verwijderde. Ze beriep zich erop de auteursrechten te hebben op het vertonen van haar avatar.

YouTube gaf gevolg aan de eis (maar op Google Video zijn nog wel beelden te vinden). Dat is tenminste eigenaardig, omdat de Amerikaanse copyright-wetgeving een ‘fair use’-clausule kent. In dit geval, zeggen deskundigen, onder meer tegen CNet, mogen derden screenshots maken van Anshe Chung omdat ze nu eenmaal in het nieuws is.