Nagekomen voorspelling: braindrain

Nagekomen voorspelling: braindrain

12 januari 2007 Geen categorie 0

In Amerika verruilen journalisten van Grote Media hun topjob voor een bestaan als blogger. Een BBC-journalist stapt over naar The Huffington Post, een politieke A-list blog. Twee journalisten van The Washington Post begonnen voor zichzelf. En zij zijn niet de eersten, of de laatsten.

Vraag is of wij hier ook zo’n braindrain zullen beleven. Dagbladschrijvers of omroepjournalisten die het aan de overkant proberen. Bij de eerste internethype, eind vorige eeuw, gebeurde dat ook. Zo begon RTL Nieuws-hoofdredacteur Rik Rensen bij @Home en ging Volkskrant-journalist naar online beursbedrijf The Floor.

Rensen is na zijn internet-avontuur eerst bij HMG aan de slag gegaan, waarna een hoofdredacteurschap bij NOVA strandde. Sindsdien is hij ‘adviseur’. Ackermans verruilde op enig moment internet voor het hoofdredacteurschap van zakenblad FEM, maar is inmiddels zelfstandig, opnieuw op internet.

Al bijna halverwege januari nog deze voorspelling voor 2007: een nieuwe uittocht van waaghalzen uit de oude naar de nieuwe media. Het ontbreekt alleen nog aan nieuwemediabedrijven, want dat is vooralsnog wel een verschil: de hype is lang niet zo heftig als de vorige keer.