Een optelsom van verliezen

Een optelsom van verliezen

14 januari 2007 Geen categorie 0

Jeff Jarvis wijst op een samenvattend verhaal over de oplageontwikkeling van Amerikaanse kranten. Een paar dagen terug noteerde ik dat die neerwaartse trend op een dieptepunt terecht lijkt te zijn gekomen. Maar dat maakt de optelsom van verliezen in de Amerikaanse media niet minder navrant.

Paar cijfers. De totale oplage van Amerikaanse kranten is gedaald van 60 miljoen twintig jaar geleden tot 43,7 miljoen nu. Grote vooraanstaande kranten worden ook getroffen. The Washingon Post verloor de afgelopen tien jaar 16,8 procent van zijn lezers, de Los Angeles Times bijna 25 procent, en The Chicago Tribube 15,3 procent.

Net als in Nederland wordt in steeds meer steden nog paar een krant gelezen. Twintig jaar geleden hadden nog 140 steden en regio’s meer dan een regionale krant, tien jaar geleden waren dat er nog maar 62.