Pieper in opinies

Pieper in opinies

16 januari 2007 Niet gecategoriseerd 0

Na telecommiljonair Marcel Boekhoorn begint nu ook IT-miljonair Roel Pieper een eigen mediabedrijf. Waar Boekhoorn De Pers een dezer dagen moet gaan verschijnen, komt Opinio van Pieper al vrijdag voor het eerst uit, aldus Trouw. Het blad wordt gemaakt door oud-Trouw-redacteur Jaffe Vink en moet gaan verschijnen in een oplage van 350duizend exemplaren.

Trouw meldde als eerste dat Piepers blad van links-conservatieve signatuur moet worden (zou dat in de buurt van de SP zijn?). De oud-topman van onder meer het computerconcern Compaq en Philips (bij het eerste kwam en vertrok-ie als tweede man, bij het laatste dacht-ie eerste man te worden) schijnt ook van zins te zijn zich op radio, televisie en dagbladen te storten.

Twee zaken zijn opvallend. In de eerste plaats dat er uberhaupt nog investeerders zijn die met eigen geld in media willen stappen. De sector heeft het al jaren zwaar door versplintering en tegenvallende advertentie-inkomsten. In de tweede plaats de koers van beide kranten.

Boekhoorn heeft voor De Pers een groep journalisten verzameld waarvan de bekendsten in het recente verleden bij links-progressieve media werkten (de Volkskrant, Vrij Nederland). Pieper – die toen Fortuyn nog leefde flirtte met de LPF – steunt Vink die als eindredacteur van Letter&Geest een nogal ‘rechtse’ positie innam in het immigratiedebat.

Onder de medewerkers aan het eerste nummer bevinden zich Sylvain Ephimenco, filosoof Ad Verbrugge, Henny Vrienten (met een poezierubriek), en Ayaan Hirsi Ali, die vanuit Washington commentaar levert op de Nederlandse kabinetsformatie.