PCM is een illusie en 100 miljoen armer

PCM is een illusie en 100 miljoen armer

24 januari 2007 Geen categorie 0

Wat schrijven de PCM-kranten over de PCM-kranten? Dat de Britse grootaandeelhouder APAX het voor gezien houdt en zijn meerderheidsbelang verkoopt aan de minderheidsaandeelhouder Stichting Democratie en Media. Volgens alle partijen springt APAX er na twee-en-een-half jaar goed uit, met een winst van pakweg 100 miljoen.

[Update: Iets meer van de achtergronden schetst Hubert Smeets vandaag in De Groene]

Voor PCM is dat, geloof ik, louter slecht nieuws. Het kranten- en boekenconcern ging voor de komst van de Britten gebukt onder loodzware bankleningen. Apax heeft die deels overgenomen, en zou PCM rijp maken voor een beursgang. Dat wil zeggen: onderdelen verkopen, investeren, de winst opvoeren.

Dat is allemaal niet gebeurd. Als APAX inderdaad 100 miljoen aan het Hollandse avontuurtje heeft overgehouden, is PCM daar behalve de illusie dat het werd opgestoten in de vaart der volkeren ook 100 miljoen armer van geworden. Daar kan hooguit tegenover staan dat de verschillende PCM-kranten tegenwoordig iets meer bereid zijn tot samenwerking.

Het wachten is op een stuk in een van de PCM-kranten waarin uit de doeken wordt gedaan hoe het concern er nu echt voor staat. Wat zijn de schulden, hoeveel heeft SDM nog in kas, kan er worden geinvesteerd, wie volgt Ton Aan de Stegge op (de voorzitter van de raad van bestuur die door APAX was ‘benoemd’).