Roofridder Apax: PCM kreeg wat het verdiende

Roofridder Apax: PCM kreeg wat het verdiende

27 januari 2007 Geen categorie 6

Bij het vele dat gezegd is over het vertrek van Apax bij PCM, komt de meest opmerkelijke uitspraak uit Londen. Het Britse durfinvesteerder vertrok na twee-en-half jaar als aandeelhouder met meer dan 100 miljoen winst. Dat geld kwam uit de kas van PCM. Apax is voor roofridder uitgemaakt, maar is dat wel terecht?

In een interview met de Londense Volkskrant-correspondent Peter de Waard zegt Stephen Grabiner, die namens Apax toezicht hield op de gang van zaken bij het Nederlandse kranten- en boekenconcern PCM:

‘We hebben niet alleen geld verdiend. We hebben de onderneming een nieuwe structuur gegeven en meegedacht over de toekomst. De schuld die PCM nu heeft, is niet groter dan dat we in het begin hebben afgesproken met de ondernemingsraad en de stichtingen. Het is gelopen zoals was gepland.’

Dat is nogal opzienbarend – als Grabiner tenminste de waarheid spreekt. Als de Brit niet liegt hebben de ondernemingsraad van PCM en de drie stichtingen die nu weer de meerderheid van de aandelen in handen hebben (Stichting Democratie en Media, en de stichtingen achter Trouw en de Volkskrant) gekregen wat ze verdienden.

De afgelopen week beschreven de Volkskrant en NRC tamelijk helder hoe het eigen vermogen van PCM door de Britten is leeggehaald. Zowel de koper als de verkoper van 2004, SDM en Apax dus, maakte winst.

De balans van PCM laat de sommetjes kloppen. Ultimo 2003 had PCM Uitgevers, de rechtsvoorganger van PCM Holding, een eigen vermogen van 268 miljoen euro op een balanstotaal van 576 miljoen. In de laatste openbare cijfers van PCM, per eind 2005, is het vermogen weggevaagd. Sterker, het is 25 miljoen euro negatief op een balanstotaal van 782 miljoen.

Maar er blijven nog wel wat vragen over. De dikke honderd miljoen die Apax bij boekt, gaat louter ten koste van wat PCM waard is. Kennelijk was dat afgesproken, maar de vraag blijft waarom.

Waarschijnlijk hebben de aandeelhouders van 2004, Apax en de drie stichtingen, scenario’s opgesteld – een beursgang bij hele goede resultaten, een exit voor Apax als het tegenzit, herfinanciering door banken in nog een ander scenario. Daaraan zijn geen enkelvoudige criteria verbonden, maar bandbreedtes, vermoed ik.

Mij zou het niet verbazen als PCM in het zwartste van alle scenario’s terecht is gekomen. Het bedrijf heeft een negatief eigen vermogen, is dankzij de bemoeienis van Apax weliswaar opgefrist maar nauwelijks gezonder geworden, en zal qua bedrijfscultuur sneller terugvallen in oude gewoontes dan de gemiddelde roker.

Reacties zijn gesloten.