De visionair en de charlatan

De visionair en de charlatan

2 februari 2007 Geen categorie 2

Een visionair is iemand die gelijk krijgt, maar het niet heeft. Een charlatan is hetzelfde, maar omgekeerd. Schoot me te binnen nadat ik de hype van het bloggen een beetje trachtte te debunken, en ik prompt het verwijt kreeg dat ik als early adopter – wat ik niet ben – weer al te snel tegen de stroom in wil gaan.

Enfin. Over de visionair en de charlatan: de vraag is natuurlijk hoe je de een van de ander onderscheidt. Zaak van attitude. De charlatan roept om het hardst dat hij een visionair is. Hij heeft nu gelijk en waarom zou dat in de toekomst anders zijn? Ondertussen zwijgt en twijfelt de visionair; hij weet niets zeker.

Gerechtigheid komt vanzelf, zij het zelden in proportie. In de regel vergokt de charlatan het geld van anderen, en die worden die anderen rijk van de visionair. For the record: ik wil het een noch het ander zijn. Ik heb voor beide geen geduld. Veel meer voel ik me thuis bij het credo van de programmeur: Waar is wat werkt (en “given enough eyeballs, all bugs are trivial“).

Reacties zijn gesloten.