Ethiek online (2): de rol van de journalistiek

Ethiek online (2): de rol van de journalistiek

4 februari 2007 Geen categorie 3

Journalistiek is: ten behoeve van de gemeenschap accurate informatie verspreiden en de macht controleren. Maar als de wereld om ons heen door nieuwe media verandert, en een jonger publiek kan kiezen uit steeds meer bronnen van informatie dan alleen de traditionele, moeten wij als journalisten mee-veranderen willen we niet irrelevant worden.

Dat is makkelijk. Maar lastiger wordt het, schetst Poynter, als online nieuwsorganisaties gebruik gaan maken van typische online mogelijkheden. Hoe ver ga je als nieuwssite in het aanjagen van sitebezoek, welke middelen zijn daarbij geoorloofd en welke niet, mag je zoekmachines proberen te manipuleren, welke rol laat je je statistieken spelen (hoe bepalend zijn top-10-lijstjes voor je nieuwskeuze?).

Opvallend is dat de richtlijn van Poynter op dit punt niet meer geeft dan een aanzet. Er moeten standaarden komen, nieuwsorganisaties moeten uitgangspunten formuleren, en redacties moeten getraind worden omdat statistieken misleidend kunnen zijn. Echte hete hangijzers worden niet besproken: hoe ver mag je gaan in het aanpassen van een nieuwsbericht om hoog te scoren in Google (zoals bijvoorbeeld The Times doet)?

Reacties zijn gesloten.