Wat weegt het zwaarst bij Wikipedia

Wat weegt het zwaarst bij Wikipedia

23 februari 2007 Geen categorie 0

Soms valt me op dat journalisten ongeveer even makkelijk informatie ontlenen aan Wikipedia of de eerste de beste ik-doe-een-gok Google-site als scholieren en studenten dat doen. De encyclopedie en de zoekmachine zijn voortreffelijke eerste bronnen, maar niet meer dan dat. Ze mogen nooit de enige zijn, weet ook een universiteit in Vermont die het citeren uit Wikipedia domweg verbiedt (meldt Marie-Jose Klaver).

Het verstandigste oordeel over deze kwestie komt van Jimmie Wales, bedenker van Wikipedia. Hij vindt het prima dat die universiteit het gebruik van Wikipedia verbiedt. Volgens Wales moeten studenten sowieso geen encyclopedieen als bron voor citaten gebruiken.

Het bracht me wel op een fundamentele vraag over Wikipedia. Wat voegt nu eigenlijk de meeste waarde toe aan de encyclopedie, de massa die kleine fouten snel corrigeert of de betrekkelijk kleine groep die de meeste lemma’s schrijft? Natuurlijk profiteert Wikipedia van een combinatie van beide, maar ik vraag me echt af wat het zwaarst weegt. Al was het maar omdat het imago nogal de massacollaboratie benadrukt.

Ik weet ook wel dat Jimmy Wales zelf dat imago heeft genuanceerd. Maar tussen de enorme vergezichten over vergaande democratisering van de informatiemaatschappij en een toch min of meer elitaire redactie die de encyclopedie feitelijk runt zit een wereld van verschil.

Het is, opnieuw, de vraag of internet aan onze verwachtingen voldoet. Dat hangt er in de eerste plaats van af wat die verwachtingen waren, of ze hooggespannen waren, enigszins gematigd of ronduit sceptisch. En in de tweede plaats hangt het antwoord op de vraag ervan af hoe je het internet van nu waardeert.

De uitkomst is een half leeg of een half vol glas. Onder die kop, Half Leeg of Half Vol, debatteren Mark Deuze en Francisco van Jole op 12 maart in Leiden, bij de presentatie van PopUp, het boek dat Mark en ik het afgelopen jaar op deze site schreven. Meer info volgt. Boek ligt nu definitief op 7 maart in de winkel.