Web 2.0 is gezien, Metaweb is de eerste 3.0 start-up

Web 2.0 is gezien, Metaweb is de eerste 3.0 start-up

10 maart 2007 Niet gecategoriseerd 0

Danny Hillis, foto: Steve Jurvetson (CC)Nog voordat iedereen snapt waar web 2.0 over ging, is de hype voorbij en maken we ons op voor de opvolger. Die werd door de uitvinder van het eerste world wide web, “sir” Tim Berners Lee, wel het “semantisch web” genoemd, maar is door lui met meer verstand van hype en hoepla natuurlijk web 3.0 gedoopt.

Als het eerste web over hyperlinks ging, en het tweede over de data die je dankzij die links kon vinden, gaat het derde web over de betekenis van al die informatie. Denk aan het verschil tussen iets weten en iets begrijpen, tussen kijken en zien, tussen raken en voelen.

Dat klinkt luchtiger dan ik het bedoel. Web 3.0 is al lang voorbij het stadium van ijle wetenschap. Het kent zelfs zijn eerste, met risicokapitaal gesteunde start-up, aldus The New York Times. Dat bedrijfje heet Metaweb Technologies en is opgericht door Danny Hillis, een van de bekende denkers op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Ik zie web 3.0 als de grote stap vooruit. De social software en webbased applicaties van 2.0 – deels marketinghype, deels revolutie – waren een noodzakelijke tussenstap. Wat nu ontstaat is, als het meezit of juist heel erg tegen, groter dan de mens. Een denkende machine. Wat ik genoemd heb: de metacratie.

Toegegeven: als het al moeite kostte om de betekenis van 2.0 uit te leggen aan digibeten, wordt het een hele kluif om te duiden wat de metacratie is. Een samenleving waarvan de bestuursvorm gebaseerd is op metainformatie, waarin beslissingen worden genomen door intelligente machines, gevoed door de wisdom of crowds.

Het grote verschil tussen 2.0 en 3.0 is structuur. Typisch voor 2.0 was al dat mensen zich met data konden bemoeien, dat je social software ging gebruiken als flickr en del.icio.us, en dat je informatie ging taggen zodat die voor andere mensen beter vindbaar werd. De mogelijkheden van dat taggen waren beperkt omdat er geen speregels voor waren, geen structuur.

De 3.0-machine van Hillis, Freebase gedoopt, laat je informatie verrijken op een systematische manier. Dat geeft enorm veel mogelijkheden om die informatie terug te vinden, of nog beter: om er betekenis aan te ontlenen. In laatste instantie leidt dat tot denkende machines (Thinking Machines was een vroegere start-up van Hillis).

Zoals ik al zei: dat gebeurt als het meezit, of heel erg tegen. Het is maar net hoe je naar de ontwikkelingen kijkt, als techno-utopist of als scepticus.

Lees meer bij Nick Carr: Freebase, the 3.0 machine:

But Hillis has bigger fish to fry than self-programming gadgets. In the past, he’s expressed a desire to create machines that transcend what he sees as the limitations of human beings. “I guess I’m not overly perturbed by the prospect that there might be something better than us that might replace us,” he once said. “We’ve got a lot of bugs, sorts of bugs left over history back from when we were animals.” Freebase is an attempt at creating an artificial intelligence that can be bootstrapped by the contributions of humans. On one level, it works for us. On a deeper level, we work for it. As Hillis has also said, Web 3.0 is a “spooky thing.”