Boeiuh en actiejournalistiek: de media volgens PopUp

Boeiuh en actiejournalistiek: de media volgens PopUp

15 maart 2007 Geen categorie 2

Nog geen tien dagen na het verschijnen van PopUp worden twee trends die we in het boek beschrijven op een fascinerende wijze bevestigd. Het jarige NRC Next (gefeliciteerd!) heeft een special over mediagedrag waarin redacteur Rob Wijnberg (24) heel lucide en voortreffelijk geformuleerd zijn generatiegenoten portretteert. Geen enkel engagement, maar niemand vraagt zich af waardoor dat komt.

Jongeren leren geen betrokkenheid, zegt Wijnberg. Ze vluchten in de fictie van Potter, Da Vinci of Tolkien. “De ‘waarheid’, zoals al door het postmodernisme werd aangekondigd, is door mijn generatie abrupt afgeschaft, of wordt in ieder geval gewantrouwd. Het gevolg: we zijn relativerend op het onverschillige af.”

Conclusie van Wijnberg:

“Voor de lezer die zichzelf ook wel eens heeft verweten meer interesse te hebben in zichzelf dan in de wereld om hem heen, rest dus een geruststellende boodschap: u bent jong van geest. Zelfbeklag is sowieso niet nodig, het is de tijdsgeest die ertoe noopt. De jongste generatie is immers de spiegel van de samenleving waarin zij leeft. De spiegel waar iedereen wel eens in kijkt, soms met misprijzende blik, soms met stiekeme jaloezie, maar altijd vol herkenning.”

Vandaag ook op de achterpagina van de Volkskrant in de mediarubriek een stuk over de opkomst van actiejournalistiek. Dat sluit mooi aan bij die bijdrage van NRC Next en bij PopUp waarin wij – zoals we al anderhalf jaar doen op deze site – pleiten voor een meer betrokken journalistiek. Meer ballen, meer passie, desnoods activisme – zolang het maar herkenbaar is, authentiek, persoonlijk, transparant en zo lang de actiejournalist maar rekenschap aflegt.

In de Volkskrant (“Actiejournalistiek is helemaal van nu”) legt Albert Verlinde uit waarom hij te hoop loopt tegen ambtenaren die geen homo’s willen trouwen en vertelt Teun van de Keuken uit hoe hij actie voerde tegen “foute chocolade”. Twee mooie voorbeelden van journalisten die de tijdgeest goed waarnemen en hun nek uitsteken door het vak een draai te geven.

 

Reacties zijn gesloten.