Het Vrije Volk: ik kom er nooit meer vanaf

Het Vrije Volk: ik kom er nooit meer vanaf

26 maart 2007 Geen categorie 1

Curieus bericht in de Leeuwarder Courant zaterdag. Het getroubleerde kranten- en boekenconcern PCM zou in haar speurtocht naar een nieuwe aandeelhouder kunnen aankloppen bij NDC|VBK, de noordelijke uitgever van twee kranten (waaronder mijn krant, Dagblad van het Noorden) en eigenaar van de marktleider in algemene boeken, Veen, Bosch en Keuning.

Het bericht is curieus omdat er langzaamaan een patroon zichtbaar lijkt te worden. Dat begon toen ik begin jaren tachtig voor Het Vrije Volk werkte, destijds een Rotterdamse middagkrant met soms nog een oplevende ambitie om meer te zijn, iets landelijks, desnoods als weekblad. Dat kwam natuurlijk van dat rijke verleden als grootste krant van Nederland, kort na WOII.

HVV was echter al lang niet zo glorieus meer. De krant was eigendom van twee elkaar beconcurrerende uitgevers, De Perscombinatie in Amsterdam (de Volkskrant, het Parool, Trouw) en Dagbladunie in Rotterdam (AD, NRC). Toen ik in 1987 overstapte naar de Volkskrant, dacht ik te breken met dat dubbele verleden (net een dubbel paspoort, nietwaar).

Een paar jaar later haalde mijn HVV-verleden me in. De oude socialistische krant was inmiddels gefuseerd met het Rotterdams Nieuwsblad (van Sijthof). Toen in 1995 Perscombinatie en Dagbladunie fuseerden tot PCM kwam dat nieuwe Rotterdams Dagblad keurig als onecht kind terecht in een echt huwelijk. Om nog eens tien jaar later weer voor eenderde afgestoten te worden aan Wegener, bij de grote krantenfusie rond AD Media – maar dat terzijde.

Vier jaar geleden verliet ik het oude nest opnieuw, alsof ik opnieuw afscheid nam van twee grootouders, Perscombinatie en Dagbladunie. Ik ging naar Dagblad van het Noorden, toen onderdeel van NDC, de kleinste van de grote dagbladuitgevers in Nederland (zelf trouwens een fusieproduct van Hazewinkel Pers en Friese Pers; de eerste was uitgever van Nieuwsblad van het Noorden, dat in 2002 fuseerde met Drentse Courant/Gronings Dagblad, de tweede maakte de Leeuwarder Courant).

Alles bij elkaar opgeteld geeft mijn dwaaltocht door de Nederlandse dagbladuitgeverij vooral een beeld van de consolidatie die al wat langer dan een kwarteeuw gaande is. Nu een collega in Leeuwarden opschrijft dat PCM en NDC|VBK over strategische samenwerking praten, komt het allemaal samen. En zouden Perscombinatie en Dagbladunie opnieuw mijn broodheer kunnen worden – al is dat dan nog maar voor procenten.

 

Reacties zijn gesloten.