De lange weg naar de metacratie

De lange weg naar de metacratie

15 april 2007 Niet gecategoriseerd 0

Twee posts gelezen over boeken waarin het gaat over de slimme massa. Erwin Blom las een nieuw boek, Wikinomics, dat beschrijft hoe online samenwerking “alles verandert”. En Newsweek-columnist Steven Levy schrijft over The Cult of the Amateur, waarin schrijver Andrew Keen zal inhakken op burgerjournalistiek, the wisdom of crowds en verwante memes.

Daarmee is het voorspel voor de metacratie een volgende fase ingegaan. De eerste fase was die van de ontdekking, het ontstaan van open source-achtige initiatieven als Wikipedia. De volgende fase was die van een eerste discussie, vooral goed aangezet door Jaron Lanier. Nu begint die onderstroom aan de oppervlakte te komen met de eerste studies in boekvorm.

Uiteindelijk zal blijken wat de betekenis is van de metacratie, de samenlevingsvorm bestuurd door meta-informatie op basis van collectieve intelligentie en extreem slimme zoekmachines. Ik zie het als een variant op de parlementaire democratie (met een geinformeerde burger en een vertegenwoordiger op afstand, een getrapt systeem van informatie dus).

Ik weet niet of een metacratie een werkbaar, laat staan een wenselijk model is. Ik wil erover nadenken en schrijven omdat het desondanks onstaat, als een soort natuurkracht – vergelijkbaar met de gratis trend van the long tail. We moeten ons sowieso de vraag stellen wat we aanmoeten met die metacratie.