Wat zullen we denken vandaag?

Wat zullen we denken vandaag?

24 mei 2007 Geen categorie 0

Van een paar kanten – bloggers als John Battelle en Nick Carr – gewezen op een quote van Eric Schmidt, de ceo van Google. Hem werd gevraagd hoe Google er over vijf jaar bij staat. Waarop Schmidt zei dat het zoeken beter zal worden, de algoritmen beter zullen worden en de personalisatie verder zal gaan. Gebruikers van Google, aldus Schmidt, moeten Google vragen kunnen stellen als “Wat zal ik vandaag gaan doen?” en “Wat voor soort werk moet ik doen?”

Verrassend zijn de uitspraken niet. Wie Google goed volgt, weet dat het bedrijf – laatste kwartaalwinst: een miljard dollar; wie zegt dat er geen geld te verdienen valt op internet? – diep nadenkt en investeert in artificial intelligence. Niet dat we precies weten wat we onder kunstmatige intelligentie verstaan, maar wel genoeg om te kunnen vermoeden dat machines slimmer kunnen worden dan ze nu zijn, en misschien – een definitie van AI – slimmer dan de mens.

In PopUp beschrijven Mark Deuze en ik hoe dat in theorie uit de hand kan lopen. Je weet nu eenmaal nooit of een machine die slimmer is dan de mens er al is of nog niet, bijvoorbeeld omdat die machine zo slim is dat-ie ervoor kiest zich nog even niet te laten zien, zich nog even niet te laten kennen. Ik ben een liefhebber van dit genre gedachtenexperimenten (maar heb dan ook een gereformeerde achtergrond en een passie voor The Matrix).