Battelle: de rechten van data

Battelle: de rechten van data

28 mei 2007 Niet gecategoriseerd 0

John Battelle schreef een geweldig boek over Google, The Search, en houdt zich sindsdien onafgebroken bezig met de ‘zoekindustrie’. Wat betekent het dat bedrijven als Google – dat een positief imago heeft maar evenzogoed gewoon een beursgenoteerd, particulier concern is – miljarden webpagina’s kopieert naar zijn eigen computers, schier oneindige hoeveelheden data van gebruikers bijhoudt, en als enige de sleutel in handen heeft tot die database?

Over het opslaan van data schreef Battelle nu een artikel waarin hij de “datarechten” opsomt. Opvallend is hoe vanzelfsprekend die zaken zijn – terwijl ze geen van alle geregeld zijn in wetten of internationale verdragen. In The Data Bill of Rights schrijft Battelle bijvoorbeeld dat data transparant moet zijn: je moet als consument kunnen weten welke gegevens een bedrijf over jou bewaart, en wat het ermee kan doen (zoals Amazon je bijvoorbeeld adviseert ook dat boek te lezen).

Battelle gaat verder. Je zou je data mee moeten kunnen nemen (van Amazon naar eBay, bijvoorbeeld). Je zou er toegang toe moeten hebben, omdat je bijvoorbeeld delen wilt verwijderen, of correcties zou willen aanbrengen. Je zou willen kunnen voorkomen dat je data uberhaupt wordt gebruikt. Je zou zelf de eigenaar van je data willen zijn, opdat je die gegevens ook zou kunnen verkopen. En je zou zelf willen kunnen bepalen wie wel en wie geen toegang heeft tot jouw gegevens.

Battelle vraagt zijn lezers te reageren en aanvullingen te geven. Ik vermoed dat hij de belangrijkste ingangen wel bij elkaar heeft. Twijfel over zoiets als juridische aansprakelijkheid: wie is verantwoordelijk voor wat er met mijn data wordt gedaan, voor hoe mijn gegevens bijdragen aan iets anders, en verandert die aansprakelijkheid als ik eigenaar word van mijn eigen data?