Anonieme reacties en de gevolgen voor de journalistiek

Anonieme reacties en de gevolgen voor de journalistiek

11 juni 2007 Niet gecategoriseerd 2

Het is een hebbelijkheid van de internetgemeenschap, zo die bestaat, dat de leden ervan slechts onder valse naam met elkaar praten. Ze noemen het niet zo, “een valse naam”, maar spreken van een nick of bezigen een andere term die wat minder akelig klinkt. Wie een hekel heeft aan dat gedoe met screennames, vindt dat het platte eufemismen zijn, verhullende termen, bedoeld om de werkelijkheid fraaier te maken dan die is.

Binnenkort, op 2 juli, organiseert Mediadebat.nl een mediadebat in Rotterdam over die anonieme reacties en wat ze voor gevolgen hebben voor de journalistiek. Ik heb eerder geschreven over de beslissing van Bert Wagendorp. Die plaatst zijn column uit de Volkskrant niet langer door op het net, nadat hij net even te vaak te grof was bestookt door leeghoofden wie elk elementair fatsoen vreemd was. Groot gelijk, die Bert.

Ik heb respect voor journalisten die ermee om kunnen gaan. Die zo gehard zijn, of zo cynisch zijn geworden, dat ze niet meer schrikken van een doodsbedreiging meer of minder. Nog meer waardering heb ik voor collega’s die doodgemoedereerd en op het naieve af bllijven geloven in – nou ja – een gesprek met de lezer. Journalistiek, weten ze, is sinds internet een dialoog geworden. Dus vooruit, laten we dat ’s proberen.

Maar ik begrijp ook dat er een grens is, dat je in een mensenleven maar een zekere hoeveelheid trollen en galbakken kunt verwerken. Niet iedereen is daar even gevoelig voor, net als voor zonneschijn, pelpinda’s of romans van Harry Mulisch. Wie de maat vol vindt, moet dat vooral zeggen. Omdat het nu eenmaal niet eenvoudig is, dat gesprek met die anonieme massa op internet.

Ik zal in dat mediadebat opnieuw uitleggen hoe lastig ik het vind en dat ik desalniettemin blijft proberen aan de praat te blijven. Ik kies voor een journalistiek als dialoog, en probeer oplossingen te bedenken voor de dingen die misgaan (want er gaat veel mis). Dat betekent ook dat ik opensta voor alle voorstellen, behalve dit: stop er maar mee, het wordt nooit wat met die anonieme reacties. Dat is me te makkelijk, te snel, te zorgeloos.

Reacties zijn gesloten.