Rechtse columnist Joshua Livestro weg bij Buitenhof

Rechtse columnist Joshua Livestro weg bij Buitenhof

19 juni 2007 Geen categorie 7

Vrienden hadden hem al gewaarschuwd. Joshua Livestro, de notoir rechtse buitenlandcolumnist van de Telegraaf die door Buitenhof was aangetrokken als opvolger van Ronald Plasterk, zou het niet lang volhouden in het linkse NPS-nest. Het zondagse tv-programma schrapte tot drie maal toe in zijn teksten. Na acht afleveringen is Livestro opgestapt.

Hij mocht, stelt Livestro vandaag in de Telegraaf, van de eindredactie Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes niet hypocriet noemen. Wilders was volgens de eindredacteur van Buitenhof toch meer een fascist of racist dan Livestro beweerde, en een derde column werd afgekeurd omdat hij uithaalde naar de “sepsolidirateit” van de SP.

Tenslotte wilde Livestro ook nog eens beweerd hebben dat de kogel van links kwam toen Fortuyn werd vermoord. Hij was, zei men, te hardhandig rechts voor een keurig links programma als Buitenhof. Livestro: “Mijn conclusie? Het is nog veel erger dan u denkt. Wat er daar met uw belastingcenten wordt gedaan, dat deugt gewoon niet.”

En Buitenhof is niet het enige linkse bolwerk, zegt de columnist. “Bij andere NPS-programma’s is het niet anders. Het Journaal, Nova, het zijn in feite veredelde Melkertbaan-projecten voor kansarme linkse journalisten.” Hoogtijd, vindt Livestro, dat er een Nederlands equivalent van het rabiaat rechtse Amerikaanse tv-station Fox News komt.

Opvallend is dat de Telegraaf het nieuws van Livestro’s aftocht op de voorpagina brengt, maar geen enkele poging lijkt te hebben gedaan Buitenhof om commentaar te vragen. Livestro heeft misschien gelijk dat NPS-journalisten gemiddeld genomen links of progressief zijn, want dat geldt voor een meerderheid van de Nederlandse journalistiek (bleek uit onderzoek van Mark Deuze). Maar ik had graag wat wederhoor gezien.

Reacties zijn gesloten.