Wollt ihr die totale Information?

Wollt ihr die totale Information?

22 juni 2007 Geen categorie 0

Niet bijster slim stuk in de anders zo aardige Groene Amsterdammer over Google. Gaat over de ambitie van het Amerikaanse zoekbedrijf nog eens alle informatie in de wereld bij elkaar te brengen, alles wat de mens ooit heeft voortgebracht gekoppeld aan alles wat Google over ons bijhoudt als we sites bezoeken, Gmail versturen, op de planeet rondkijken of vragen stellen aan Google.

Aart Brouwer haakt aan bij de artikelen die al eerder geschreven werden over Googles jacht op artificial intelligence (AI). Meest actuele aanleiding is de toespraak die Googles ceo Eric Schmidt onlangs in Londen hield. Schmidt deed het verhaal van Googles oprichter Larry Page van een jaar eerder nog eens dunnetjes over. Ja, zei Schmidt volgens de FT, je moet Google alles kunnen vragen.

De topman was zo onverstandig te spreken van de “totale informatie”. Dat roept bij sommigen reminiscenties op aan Goebbels historische woorden “Wollt ihr den totalen Krieg?” Daarmee wordt het bruggetje gelegd tussen een megalomane aanval op de privacy en een fascistische staat. Je ziet Eric Schmidt – die Duitse naam helpt ook al niet – al gefotofuckt met een Hitlersnorretje.

Hoewel ik ook grote aarzelingen heb bij zowel de ambitie van Google als bij de achterliggende intenties, vind ik het stuk in de Groene niet sterk. De uithaal naar oprichters Page en Brin (“quasi-autisten dus, die tegenwoordig de diagnose Asperger opgeplakt krijgen”) is me te makkelijk. Bronnen worden in het hele verhaal niet genoemd, met uitzondering van de organisatie Privacy International, die tamelijk kritiekloos wordt geciteerd (Google zou intimideren om ongewenste en onaangename publiciteit te voorkomen. Die aantijging neemt de Groene eerst over, om vervolgens te constateren dat er geen concrete voorbeelden van zijn: “Binnenkort wordt op de website hierover gepubliceerd.”

Belangrijker is dat het stuk ongenuanceerd is. Googles oprichters en Schmidt worden uitgemaakt voor gevaarlijke gekken, door hun eigen succes verblind op jacht naar macht.  Dat is nodeloos simplistisch. Je kunt ook vermoeden dat de motieven van Google complex zijn, dat er wel degelijk ook fatsoenlijke bedoelingen een rol spelen of hebben gespeeld, en – het belangrijkste – dat de klanten van Google het toch echt zo hebben gewild. En nog erger: dat die klanten zich en masse volstrekt geen zorgen meer maken over hun privacy.