Publish2 mikt tussen elitair en nieuws van iedereen

Publish2 mikt tussen elitair en nieuws van iedereen

16 augustus 2007 Geen categorie 0

Interessante nieuwe site in de VS: Publish2. Zegt van zichzelf dat het een sociale nieuwssite is waarop het netwerk van gebruikers journalistiek bedrijft, althans journalistieke kwaliteit moet leveren. Iedereen mag meedoen, maar ook weer niet: het netwerk handhaaft zijn eigen niveau en journalistieke beginselen. Wie mee wil publiceren, moet zijn plekje onder de zon verdienen.

Of het een goed idee is, weet ik nog niet. De site is in beta en nog onzichtbaar. Maar in een uitgebreide aankondiging legt initiatiefnemer en ceo Scott Karp uit hoe de site werkt. Erg 2.0, erg van en voor nieuws bloggers, maar nog meer van professionele journalisten. Een beetje zoals Digg, maar niet gemaakt en gelezen door tech-minnende nerds.

Uiteindelijk gaat het om netwerkjournalistiek, om het bij elkaar brengen van de journalistieke oordelen over nieuws, zoals Digg dat over alles probeert te doen maar slechts goed kan over een te beperkte niche. Dat is vooral van belang, zegt Karp, omdat de journalistiek nog altijd het netwerk – internet dus – negeert.