De tien grootste nieuwssites van Nederland

De tien grootste nieuwssites van Nederland

19 augustus 2007 Niet gecategoriseerd 5

Wat zijn de grootste nieuwssites van Nederland? Nog steeds Nu.nl en de Telegraaf – dat is geen verrassing. Maar welke positie nemen nieuwemedia-sites als GeenStijl, Fok en Webwereld in ten opzichte van de dagbladsites? En hoe doen verzamelsites als Nieuws.nl het? Niet voor iedereen, en zeker voor de sites zelf zal het geen verrassing zijn, maar toch: wisten we dat FOK meer bereik had dan GS en de Volkskrant?

En wie nog wat meer rommelt met de cijfers trekt nog een paar conclusies.

  • Zo was Nu.nl in 2005 bijna twee keer zo groot als De Telegraaf. Dat gat werd in 2006 een stuk kleiner, maar is in 2007 weer bijna net zo groot als twee jaar geleden.
  • Teletekst is langzaam maar zeker zijn derde plek aan het verliezen aan AD Media. De dagbladsite groeide het afgelopen half jaar met 9,1 procent, bijna twee keer zo veel als Teletekst (5,0%). Maar AD Media is nog steeds pakweg 3 miljoen bezoeken kleiner (Teletekst haalde er ruim 13 miljoen in juni).
  • Bij de groeiers van 2007 vind je onder de grote sites VI (53%), NRC (26%, dankzij NRC Next?), Dagblad van het Noorden (15%, dank u), Nu. nl (12%), De Telegraaf (11%), en het FD (36%, leve de economische groei).
  • Bij de verliezers onder de topsites horen Elsevier (37%, vertekening door extreme maand januari?), Trouw (27%), de Volkskrant (24%), en RTL4 (2%).
  • De oude media krijgen last van nieuwe media: in 2007 nemen FOK, GeenStijl, Webwereld en Nieuws.nl prominente plaatsen in onder de nieuwssites.

Cijfers vergeleken
Cijfers over internetbereik zijn moeilijk over een langere periode te vergelijken, omdat er telkens door andere partijen (uitgevers, advertentienetwerken, Cebuco, STIR) wordt gemeten. En steeds op een andere manier. Tot voor een jaar werden unieke bezoekers per maand geteld of vaak nog pageviews, na de antieke “hits” het oudste telraam, maar de Stichting Internetreclame meet bereik en bezoeken per maand.

Daar zijn prima redenen voor, maar het maakt het moeilijk vast te stellen of een nieuwssite groeit of niet. Een ranglijst van nieuwssites geeft dan een wat beter overzicht over een langere periode, maar is ook niet zonder problemen. Want wat is een nieuwssites? Teletekst wel, maar RTL4 ook (dat het ook van programmagegevens moet hebben)? Is GS een nieuwssite of amusement? En waarom zou de nichesite Voetbal International niet worden meegewogen als je het FD wel meeweegt?

In onderstaande lijstjes heb ik zoveel mogelijk nieuwssites meegenomen. De ranglijst over 2007, gebaseerd op STIR-cijfers over het eerste halfjaar, is twee keer zo lang. Dat kon omdat STIR veel meer vergelijkbare gegevens heeft, al is dan jammer dat Elsevier en FOK bijvoorbeeld niet elke maand in de overzichten staan. Van de RTL-sites is alleen RTL4 meegewogen; de grootste van die publieke omroep.

2005 (pageviews per maand):

1. Nu
2. Telegraaf
3. Teletekst
4. NOS
5. de Volkskrant
6. NRC
7. Algemeen Dagblad
8. FD
9. Stentor
10. Brabants Dagblad

2006 (bezoeken in september):

1. Nu
2. Telegraaf
3. Teletekst
4. AD Media
5. NOS
6. de Volkskrant
7. Elsevier
8. Trouw
9. FD
10. Stentor

2007 (gemiddeld aantal bezoeken eerste halfjaar):

1. Nu
2. Telegraaf
3. Teletekst
4. AD Media
5. Voetbal International
6. RTL4
7. NOS
8. FOK
9. GeenStijl
10. de Volkskrant
11. Elsevier
12. Webwereld
13. Dagblad van het Noorden
14. Stentor
15. Nieuws.nl
16. Trouw
17. NRC
18. Noordhollands Dagblad
19. FD
20. BN De Stem

Reacties zijn gesloten.