We zijn merksletten geworden

We zijn merksletten geworden

29 augustus 2007 Geen categorie 2

Wat is het lot van merken als de massamedia uit raken? Ze krijgen te maken met consumenten die niet meer loyaal zijn, maar van merk wisselen zoals ze van ondergoed wisselen. Niets is meer voor eeuwig, en zeker merken niet. ‘Brand promiscuity’ heet dat in een rapport van McKinsey (via Yelvington). In gewoon Nederlands: we zijn merksletten geworden.

Vijf jaar geleden schreef ik in de Volkskrant een stuk over wat ik toen nog de Yahoo-generatie noemde, en wat nu misschien de Google-generatie moet zijn, of iets algemener Gen-Y (want eerst kwam Gen-X):

Jongeren zijn het individualisme voorbij. Ze zijn knopen in een netwerk, schakels die per dagdeel even vlot van merk en mening wisselen als van beltoon. Het wereldnieuws laat ze niet koud, maar ze zijn wars van stromingen, zuilen of partijen. Hun interesses zijn vloeiend, de hipste gril is nooit meer dan één klik weg, en doordat ze zich gretig blootstellen aan al die prikkels, hebben ze voor alles even weinig aandacht. Ze leven in de breedte, voor diepgang is het leven te kort. 

Toen al riepen marketeers in paniek dat ze geen contact konden krijgen met jonge consumenten. Het is aardig om dat beeld bevestigd te zien bij McKinsey, alsof het pas waar is als die consultants er een rapport over schrijven. Bottom line volgens Steve Yelvington:

“The research — an online survey of 2,100 consumers in the United States — found that the respondents divide their time among as many as 16 news brands a week. ‘Brand promiscuity,’ it appears, is the norm. Such findings have implications for media companies as they refine their products and strategies.” 

Reacties zijn gesloten.