Journalistiek in het post-media tijdperk

Journalistiek in het post-media tijdperk

26 september 2007 Niet gecategoriseerd 0

Journalisten hebben zich de afgelopen halve eeuw vereenzelvigd met hun medium. De krant, dat was een meneer, dat waren zij. Maar waar moet je het zoeken als die media steeds kleiner worden? Massamedia zijn nog maar half zo massaal als in de jaren zeventig. Het tijdperk van de media is over zijn hoogtepunt heen. De journalistiek moet verder in een post-media tijdperk.

Die term las ik bij Jeff Jarvis:

It beats social-media for what follows in news is more than media and more than social. We don’t know where it will end up, except that it comes after media. I also like the term because it blows up the definitions (and brains) used by the incumbents. They define themselves by their medium. But the media doesn’t matter now. The conversation does. The connections do. And the map of them is where news goes next. I think.

Bruikbaar aan de term is natuurlijk dat ze niet uitsluit dat er nog een toekomst voor de journalistiek is, anders dan voor de media (waarmee we in dit verband natuurlijk de massamedia bedoelen, de mediaconglomeraten, de media als instituut).