“Kent u een burgerjournalist?”

“Kent u een burgerjournalist?”

28 september 2007 Geen categorie 6

Student journalistiek aan de lijn. Mag je, vroeg ze, burgerjournalisten wel journalisten noemen? Natuurlijk, zei ik. Het is een vrij beroep. Of iets journalistiek is, hangt niet af van een baan bij een mediabedrijf, een NVJ-lidmaatschap of een politieperskaart. Een pyamablogger kan ook journalistiek bedrijven. Maar kent u er ook een, vroeg de student. Noem ‘s een blogger die niet voor een klassiek medium werkt en toch journalistiek bedrijft.

Daar sta je dan. De honderd of zo bloggers die ik dagelijks lees, werken bijna allemaal voor een klassiek medium, of zijn als oud-journalist actief in het onderwijs maar vaak nog op freelance basis verbonden aan mainstream media. Eigenlijk ken ik nauwelijks niet-professionele journalisten die iets bedrijven wat we burgerjournalistiek noemen. Slimme student, die student die me belde.

Ik ken wel burgerjournalistieke sites waarvan ik aanneem dat ze worden volgeschreven door niet-professionele journalisten. Denk aan de dorpensites van Wegener (steeds meer sinds de dorpspomp van Haaksbergen). Denk aan Bluffton Today. Denk aan Hallo Emmen, de eerste van een reeks lokale nieuwssites die mijn krant, Dagblad van het Noorden, is begonnen in Groningen en Drenthe.

Maar de burgerjournalisten ken ik niet. Daar zijn een paar redenen voor. Ik vraag me zelden af of een blogger die ik lees professioneel journalist is. Ik vind dat Frank Janssen van Frankwatching uitstekende journalistiek bedrijft, maar of hij dat zelf ook zo ziet, is niet zo relevant. Daarnaast ben ik wel geinteresseerd in het fenomeen van lokale nieuwssites als Haaksbergen, maar heb ik geen enkele reden het nieuws op die site te volgen.

Belangrijk vind ik dat de term burgerjournalistiek onhandig is. Het woord brengt een kunstmatige scheiding aan tussen professionele en andere journalistiek. Dat geeft de gevestigde media en klassieke journalisten de gelegenheid alle nieuwkomers in een grote beweging aan de kant te zetten. Met die honderdduizenden huis-tuin-en-keuken-bloggers, die inderdaad niets met journalistiek te maken hebben, worden zo ook initiatieven en blogs afgeserveerd die wel degelijk voldoen aan alle eisen die je aan journalisten kunt stellen. Het zijn uitzonderingen, maar hele waardevolle uitzonderingen.

Reacties zijn gesloten.