Leve de passie

Leve de passie

5 oktober 2007 Geen categorie 5

Engagement is een linkse term, een woord dat lading kreeg in de jaren zestig. Maar als een krant zich nu inzet voor een “rechts” doel, een nieuwe VVD-leider of kortere files, leidt dat engagement dus tot “opruiende koppen”. Lees maar na in Trouw. De morele verwarring maakt dat we niet zeker weten of we blij moeten zijn met de terugkeer van het engagement in de journalistiek.

Ik ben dat wel. In PopUp pleitten Mark Deuze en ik hartstochtelijk voor meer betrokkenheid en passie. Kranten en andere oude media moeten hun kille deskundigheid, hun afstandelijkheid en dogmatische onpartijdigheid een beetje loslaten. Objectieve journalistiek blijft de norm, maar engagement, campaigning, en stellingname kunnen daar best naast staan zolang je daar als journalist volstrekt duidelijk en transparant over bent.

Reacties zijn gesloten.