De elite is na zeven jaar terug

De elite is na zeven jaar terug

19 oktober 2007 Geen categorie 3

Elite mag weer. Schrijvers, denkers en andere publieke intellectuelen roeren zich weer. Een jaar of wat hielden ze zich schuil in de coulissen, beschaamd omdat ze het multiculturele drama niet hadden zien aankomen, laat staan het hadden voorkomen, en uitgejouwd door de menigte die met de Fortuyn-revolte in opstand kwam. Het klootjesvolk had het hoogste woord, aangevoerd door politieke populisten die de nuance meden. De “linkse kerk” zweeg timide. Rechts won.

Na zeven jaar komen de intellectuelen nu weer tevoorschijn. Zie bijvoorbeeld deze post en het uiterst leesbare bijzondere nummer van De Groene Amsterdammer. Onder de kop De publieke intellectueel roert zich komen al die denkers aan het woord van wie je je de afgelopen jaren afvroeg waar ze gebleven waren. Niet dat ze niet publiceerden, maar het leek alsof niemand hen las.

De publieke intellectueel, door HJA Hofland ten tonele gevoerd als de p.i., zet zich af tegen internet. Het net is nu eenmaal, redeneert Hofland, de plaats waar elke onverlaat een mening kan ventileren, niet gehinderd door enige kennis. Het net is egalitair, het net is van het klootjesvolk, het net maakt meer cultuur kapot dan een p.i. lief is – het is net alsof de geest van Andrew Keen in Amsterdam uit de fles is gekomen.

Nu is het absoluut waar dat op internet veel onzin wordt gepubliceerd. De overgrote meerderheid van de honderd miljoen of meer bloggers die er in de wereld zijn, heeft niets te melden dat voor een ietsje breder publiek interessant is. Die bloggers hebben die ambitie ook niet. Ze voelen zich geen journalist of p.i. – sterker nog: ze kijken maar al te vaak een beetje neer op die zelfbenoemde elite.

Even onmiskenbaar is het dat we terecht zijn gekomen in het tijdperk van de beweringen. We publiceren op internet met zijn allen niet zozeer feiten, of onderbouwde opinies, maar vooral beweringen. Die hebben een soort schemerstatus. Ze zouden waar kunnen zijn, of morgen waar kunnen worden (Ajax is beter dan Feijenoord), maar zijn vooral gemakkelijk hanteerbaar.

De gemiddelde p.i. krijgt daar haaruitval van. Hij wil feiten, of opinies, geen loze beweringen. En ik geef hem of haar geen ongelijk. Tegelijk maakt de elite, nu weer ontwaakt uit een boze droom van zeven jaar, een enorme fout. Het is bepaald dom om met “de bloggers” het hele internet weg te zetten als brandhaard van borrelpraat. Zoals het ook onverstandig is elke vorm van “burgerjournalistiek” te ridiculiseren ten gunste van de professionele, officiele, formeel opgeleide journalist.

Er zijn bloggers, meer dan de p.i. denkt, die er wel degelijk toe doen. Die ertoe willen doen. Niet zelden zijn ze ook actief in de gevestigde media, maar anders, met een andere toon en een andere inzet. En een ander publiek. Het is een misrekening zulke auteurs collectief belachelijk te maken in een poging na zeven jaar het terrein weer terug te pakken dat verloren was gegaan.

De elite is terug en begaat dezelfde fout als zeven jaar geleden. Ze luistert vooral naar zichzelf.

Reacties zijn gesloten.