BOB’s: veiligheidsraad doet songfestival na

BOB’s: veiligheidsraad doet songfestival na

14 november 2007 Niet gecategoriseerd 0

In Berlijn, op de hoek van Alexanderplatz en Rosa Luxemburgstrasse, een half etmaal voordat ik met een ruim dozijn andere juryleden ga besluiten wat we ’s werelds beste weblog vinden. Knettergek. Vijftien juryleden uit tien landen die elkaars taal niet of nauwelijks spreken of lezen (Farsi naast Arabisch, Chinees naast Spaans, Russisch naast Engels, etc). Dat wordt een zitting van de Veiligheidsraad die in een dolle bui het Eurovisie Songfestival nadoet.

Ik maak me grote zorgen, en amuseer me ondertussen. In een verslag van Mark Glaser, de Amerikaanse blogger van Mediashift die vorig jaar jurylid was, en er morgen als het goed is opnieuw bij is, lees ik hoe het in 2006 ging. Een groot misverstand dat oplost in een gemeenschappelijk gevoel voor humor. Een landdag waarin platte humor uit Brazilie moet worden afgewogen tegen een blog dat zo’n beetje de laatste vrije stem in een onderdrukt land is.

Het was ook dit jaar al een rare competitie, waarvan de opzet mij af en toe bevreemde. Het publiek wass gevraagd suggesties te doen in een reeks categorieen, waarna de juryleden per land een shortlist maakten. Daaruit kiezen we morgen in Berlijn onze winnaar per land, en in een reeks bijzondere categorieen – een voor vrijheid van meningsuiting, een voor humor, een voor podcasts, etc – de beste van alle tien taalgebieden.

Daarnaast heeft het publiek gestemd. Ook dat leidt tot een reeks prijzen, die donderdagavond bekend worden gemaakt. Dat stemmen is uiteraard uiterst fraudegevoelig, en het verbaast me zelfs dat GeenStijl, door mij genomineerd voor de BlogWurst-award, geen poging heeft gedaan het feestje te versjteren. De hackersaanval kwam uiteindelijk uit China, als ik de organisatoren van de Deutsche Welle, de Duitse publiek omroep, goed begrijp.