Burgerjournalistiek bestaat niet

Burgerjournalistiek bestaat niet

1 december 2007 Geen categorie 7

Fijne, verhelderende rel tussen hoofdredacteur Bill Keller van The New York Times and diens “friend” Jeff Jarvis, blogger en hoogleraar journalistiek. Jarvis, zei Keller in een speech in Londen, denkt dat bloggers en burgerjournalistiek, die zelfregulerende stem des volks, de mainstream media gaan vervangen. Bullocks, vindt Keller.

Keller is de hoofdredacteur van de beste krant ter wereld. Maar zijn kritiek op Jarvis slaat nergens op. De columnist en docent heeft nooit beweerd dat de oude journalistiek verdwijnt, wel dat het vak zich moet aanpassen aan lezers die mondiger zijn dan tevoren en meer weten dan vroeger.

Burgerjournalistiek is een onhandige term, aldus Jarvis. Net als hij deed, heb ik de term in het verleden ook wel gebruikt, om langzaam te ontdekken hoe verwarrend het woord is. Zoals Jarvis zegt: wie het doet bepaalt wat het is, terwijl journalistiek meer dan voorheen is iets wat iedereen kan “doen”.

Eerder heb ik al eens opgeschreven dat wat mij betreft iedereen journalist is die zegt dat-ie journalist is en zich aan de journalistieke ethiek zegt te willen houden. Het doet er dan niet meer toe waar of voor wat je werkt, hoe je opgeleid bent, en in welke soort journalistiek je actief bent.

Maandag verschijnt op De Nieuwe Reporter een nieuwe Code voor de Journalistiek zoals die de afgelopen maanden is gemaakt door een werkgroep van het Genootschap van Hoofdredacteuren. Het is een concept dat de komende weken en maanden hopelijk tot veel debat zal leiden.

In de kern zegt die Code: iedereen is journalist die zegt dat-ie journalist is, en deze code onderschrijft. Dat leidde al tot een vraag van een alerte hoofdredacteur: ben je nog journalist als je tegen de code zondigt, of een onderdeel van die code principieel aan je laars lapt?

Mijn reflex was: nee, dat ben je dan niet. Fout antwoord. Het gaat erom dat je de code steunt. Wie nu tegen een terechtwijzing bij de Raad voor de Journalistiek aanloopt – en dat overkomt de beste – diskwalificeert zich daarmee ook niet meteen als journalist. Wie een bekeuring krijgt, verliest zijn Nederlanderschap niet.

In laatste instantie denk ik dat het misschien niet aan de journalist zelf is te beoordelen of hij journalist is. Uiteindelijk is dat een kwaliteitsoordeel dat anderen over hem of haar vellen. Zijn lezer bepaalt wie journalist is, en wie niet.

Zie voor de reden van de doorhaling de derde comment hieronder.

Reacties zijn gesloten.