Wie is god, wat is liefde, hoe te kussen?

Wie is god, wat is liefde, hoe te kussen?

24 december 2007 Geen categorie 0

De meest gestelde wie-wat-hoe-vragen op Google in 2007. Wie god is. Wat is liefde? Hoe moet ik zoenen? Terug te vinden in Googles Zeitgeist, het onovertroffen overzicht van de meest ingevoerde zoektermen. Je zou er religieus van worden. Of nee, toch niet. Want als filosofie een vraag zonder antwoord is, is religie – las ik ergens – een antwoord zonder vraag.


Bovenstaande lijstje is bewerkt door Dave Winer (rode potloodhaal bij rss: ben benieuwd of rss komend jaar gaat doorbreken of toch nog niet). Maar met een wat bredere blik vallen meer dingen op. Zie bijvoorbeeld dat de vragen wie “het” is en wie “dit” nog interessanter zijn dan de vraag naar de duivel. Geestig ook dat “wie is er aan de telefoon” en “wie is Keppler” – Keppler Who? – er tussen staan.

Doe mij maar een vraag en geen antwoord – een van mijn favoriete dichtregels (van Rutger Kopland). Maar bij zo’n lijstje wil je toch ook weten wat het antwoord is op de meest gestelde vraag. Wie is god? Ik krijg 33,5 miljoen antwoorden. De hoogst genoteerde komen van een site die alles over god heeft, gevolgd door Wikipedia. God, zegt W., is het goddelijke waarnaar godsdiensten verwijzen. Of zo.