Bloggers en journalisten hebben een hekel aan elkaar

Bloggers en journalisten hebben een hekel aan elkaar

29 december 2007 Niet gecategoriseerd 5

Journalisten hebben een hekel aan bloggers. Bloggers hebben een hekel aan journalisten. En beide hebben een hekel aan ethische codes. Probeer dan maar eens een handvol normen en waarden te formuleren waarin journalisten en in elk geval een deel van de bloggers zich willen herkennen.

Toch moet het. Journalisten moeten zichzelf willen uitleggen, aan elkaar om de ethiek van het vak levend te houden, en aan hun publiek. Dat publiek, onder wie een groeiend aantal tamelijk goedgebekte bloggers, is steeds kritischer geworden. Het is argwanend, op zijn hoede, en niet helemaal ten onrechte.

Het debat over de Code voor de Journalistiek, zoals die in concept is opgesteld voor het Genootschap van Hoofdredacteuren, moet worden gevoerd om wille van de journalistiek. Dat vak zit in de verdrukking. Niet alleen door de scepsis onder nieuwe generaties mediaconsumenten, die internet meer zeggen te vertrouwen dan de krant, maar ook door eigen toedoen.

Denk aan affaires als die rond de martelingenprimeur van de Volkskrant (waarop een overigens uitstekend intern onderzoek volgde), maar ook aan de popularisering, het kluitjesvoetbal (allemaal op een en hetzelfde onderwerp duiken), de verlolling en de hypes (Mabel was er zoeen, al weet ik nog steeds niet wie die hype nu het meest oppookte, de pers, de politiek, of het meisje).

Wat oorzaak en gevolg is staat misschien niet helemaal vast, maar duidelijk is wel dat de journalistiek – het vak – het net zo moeilijk heeft als journalistieke media. Het vak verliest aanzien en bereik, de media verliezen bereik en omzet. Het gevolg is dat er in enkele jaren tijd vele honderden journalistieke banen verdwenen zijn in de Nederlandse media, en vele duizenden in andere westerse landen.

Waar de nieuwe omzet vandaan moet komen die kwaliteitsjournalistiek blijvend kan financieren, weet ik niet – veel meer dan vermoedens heb ik noch iemand anders. Maar het minste wat we kunnen doen, is proberen het aanzien van de journalistiek te verbeteren; allicht dat dat weer nieuw bereik oplevert.

Reacties zijn gesloten.