Wint Obama door internet?

Wint Obama door internet?

9 januari 2008 Geen categorie 0

Barack Obama Foto: Barack ObamaWordt Barack Obama de eerste Amerikaanse president die gekozen is door internet, vraagt Jeff Jarvis zich af. Hij doet het beter onder jongeren in Iowa en New Hampshire, terwijl jongeren vroeger wel een mening hadden maar zich niet lieten zien. Wat is er anders? Jarvis: “He spoke to young people on their turf and they responded.”

De vraag wat internet gaat betekenen in deze Amerikaanse presidentsverkiezingen is mateloos interessant. Bij de vorige verkiezingen werd het net al ingezet op campagne te voeren, zoals dat ook werd gedaan bij de Tweede Kamer-verkiezingen in Nederland en parlementsverkiezingen elders.

Nu is het anders. Tot voor kort was het net een platform om je boodschap te ventileren. Je ging langs de deur, je kocht billboards en tv-spotjes, je bewerkte de pers en je hield een blog bij. Nu breng je de massa in beweging door – als je internetsavvy bent – de social sites in beweging te brengen. (En door zelf een Flickr-account te hebben)

Het helpt, zegt Jarvis, dat een van de oprichters van Facebook een supporter is van Obama. Maar de organizing power van het net is belangrijker:

To hell with the phone bank and campaign office downtown. And to heck with rallies, for that matter. The internet is the greatest organizational tool ever and both the campaign — and, importantly, the citizens themselves — used it to organize supporters to get out and support.