Ombudsmannen: Three is a crowd

Ombudsmannen: Three is a crowd

10 januari 2008 Geen categorie 1

Groepje oud-journalisten heeft gisteren een plan de wereld in geschoten voor een media-ombudsman. Die moet de journalistiek gaan zelfreguleren en het vak weer aan wat respectabiliteit helpen. Men “wil stelling nemen in journalistieke ethische vraagstukken”, aldus de Volkskrant. Maar was de Raad voor de Journalistiek daar niet al mee bezig?

Ja, zegt Ton Herstel, voorzitter van de Raad, ook in de Volkskrant. De Raad werkt al een tijdje aan aanpassing van de eigen werkwijze, waarbij een ombudsman een van de mogelijkheden is. Die zou de Raad nog wat toegankelijker moeten maken voor klachten, door de stroom van klachten wat te kanaliseren.

Ook heeft de Raad om zijn eigen functioneren transparanter te maken begin vorig jaar de Leidraad opgesteld. Daaruit kan  het publiek aflezen welke journalistiek ethische uitgangspunten de Raad hanteert. Het enige wat op die Leidraad is aan te merken, is dat hij nauwelijks in gaat op nieuwe media. Internet komt er niet in voor.

Dat is een beetje logisch. De Raad reageert vrijwel alleen op klachten. En klachten van en over internet zijn er nog te weinig (onder meer, vrees ik, omdat de internetgeneratie de Raad beschouwt als een exponent van de oude media, en daarmee niet serieus wenst te nemen).

Het Genootschap van Hoofdredacteuren, waarin de nieuwe media ook stevig vertegenwoordigd zijn (bijvoorbeeld met Laurens Verhagen van Nu.nl), heeft zich dat aangetrokken en een gemoderniseerde versie laten maken van zijn eigen journalistieke code. Die probeert juist wel een brug te slaan tussen oude en nieuwe media.

Sommige critici vinden de code van het Genootschap naast de Leidraad van de Raad al wat veel van het goede. Dat leidt maar tot verwarring en onduidelijkheid. Ik denk dat dat nog wel meevalt. De eerste is een code, de tweede meer een verantwoording bij uitspraken.

Maar als mede-opsteller van de Code vrees ik wel dat nog een derde instantie met statuten en code en ombudsman over de top is. Zoals dat heet: three is a crowd.

Reacties zijn gesloten.