De meute wordt pas echt slim van de elite

De meute wordt pas echt slim van de elite

18 februari 2008 Geen categorie 1

Kevin Kelly hoort bij een handvol denkers over digitale cultuur die werkelijk iets te zeggen hebben. Howard Rheingold, Clay Shirky, Eric Raymond en Jaron Lanier zijn de andere vier (nou ja, vandaag dan). Met een nieuw en tamelijk briljant stuk over de hive mind, het intellect van de meute, bewijst Kelly dat hij de meest filosofische van het hele stel internetdenkers kan worden genoemd.

Kelly heeft daar wel een U-bocht voor nodig. Critici zullen de Wired-oprichter ervan betichten dat hij terugkomt op eerdere beweringen over de wijsheid van de massa. Kelly nuanceert de zegeningen van massale wijsheid met de stelling dat hive minds pas echt slim worden als ze samenwerken met slimme redacteuren of intelligente filters. De meute, vat ik hem samen, wordt pas echt slim van de elite.

In zijn stuk verweert Kelly zich al bij voorbaat. Hij herinnert de lezer eraan dat hij al eerder voor een genuanceerd benadering heeft gekozen. Zijn conclusies zijn boeiend:

“the brute dumbness of the hive mind produces the raw material that smart design can work on. If we ONLY listen to the hive mind, that would be stupid. But if we ignore the hive mind altogether, that is even stupide”

Reacties zijn gesloten.