Geen fijn land, dat land van Geert Wilders en Linda Lovelace

Geen fijn land, dat land van Geert Wilders en Linda Lovelace

29 februari 2008 Niet gecategoriseerd 1

Geert Wilders - Foto: Jacco de BoerEen land waarvan ministers binnen een week of wat twee keer proberen het uitzenden van een film te verhinderen, is geen fijn land. Tegelijkertijd neem ik Rouvoet (CU) niet serieus als hij zijn godvrezende achterban wil behouden voor een pijpende Linda Lovelace en ben ik met Verhagen (CDA) van mening dat die film van Wilders eigenlijk thuishoort in een zaaltje met maximaal vijftig stoelen.

Ik bedoel: je doet het nooit goed. Rouvoet mag best vinden wat hij vindt, al komt het slecht uit dat hij minister is, en vice-premier, en dus van alles te zeggen heeft over de Publieke Omroep. Hij mag het dus wel in eigen kring hardop denken, maar als hij en plein public kwettert dat BNN Deap throat niet zou moeten uitzenden, bemoeit hij zich ergens mee waarmee iedereen zich mag bemoeien, behalve hij.

Met die film van Wilders zet het net zo. Over dertig jaar is het ongetwijfeld een cultfilm, waarvan we ons niet meer kunnen voorstellen dat we ons er zo druk over maakten. De hoofdrolspeler zal er tegen die tijd wel afstand van hebben genomen (“Ik ben eigenlijk verkracht door de producent”). En moslims zullen zich herinneren dat de film van de weeromstuit het begin van hun emancipatie inluidde.

Tegelijk zou ik het op dit moment helemaal niet erg vinden als Wilders zijn film zou intrekken – al weet ik het zeker dat er geen haar in dat kapsel is dat het ook maar overweegt. Wilders heeft maling aan de risico’s, het zal hem worst zijn wie straks het slachtoffer wordt, in Nederland of in Afghanistan of in islamitische landen waar Nederlandse vertegenwoordigers worden aangesproken op de vrije meningsuiting van hun landgenoot.

Wilders dient, denk ik, geen enkel doel met zijn film – behalve zijn eigen doel. Hij is een akelige populist die bevolkingsgroepen tegen elkaar op zet. Tegelijk dient ook Verhagen met zijn oproep aan Wilders de film niet uit te zenden geen enkel doel. Hij compromitteert het Nederlandse grondrecht van vrije meningsuiting – en als er iets heilig moet wezen, dan dat maar – en bereikt niet dat Wilders zich bedenkt.

Een land waar films worden uitgezonden die je best zou willen missen is ook geen fijn land.

Reacties zijn gesloten.