Journalisten moeten bloggen

Journalisten moeten bloggen

5 maart 2008 Geen categorie 9

Hans LaroesRaar gezicht: Philip Freriks die tegen heug en meug blogt. Sacha de Boer die al bloggend uitlegt waarom ze niet gaat bloggen. Als dat een trend wordt, gaat straks ook Jan Blokker nog bloggen (“Jan Blogger”) en wil geen enkele hoofdredacteur achter blijven bij de blogs die NOS-hoofd Hans Laroes maakt.

Hoe houdt Barbara van Beukering zich staande bij Het P., is Pieter Broertjes al over de Publieke Omroep heen, mist Ben Rogmans (De Pers) zijn speurneus Eric Smit al, houdt Jan Bonjer zelf eigenlijk van voetbal? Ze gaan het straks allemaal vertellen in de eerste persoon enkelvoud.

Maar zonder ironie: mij lijkt het nuttig als journalisten gaan bloggen, ook als ze een hekel hebben aan het mediumpje. Waarom? Omdat ze door het zelf te doen kennis maken met een vorm van mediagedrag (het is meer dan consumptie) dat nu eenmaal zeer populair is onder hun lezers en kijkers.

Door een blog te maken, leren dagbladjournalisten wat een permanente deadline is (dat hoef je rtv-journalisten niet uit te leggen). Maar belangrijker lijkt me dat ze kennis maken met de toon van blogs (persoonlijk, tikje rauw soms, opinierend) en – dat bovenal – met de interactiviteit.

Journalistiek moet een conversatie worden, heeft de Amerikaanse blogger en hoogleraar Jeff Jarvis gezegd. Je publiek is voorheen-je-publiek geworden. Nu praten ze terug. Daarom is het zo jammer dat Freriks en De Boer de reactiemogelijkheid op hun posts hebben uitgezet. Dat is toch, nou ja, zoiets als het Hele Erge in je eentje.

Reacties zijn gesloten.