Tussen elite en long tail: duizend echte fans

Tussen elite en long tail: duizend echte fans

10 maart 2008 Geen categorie 4

Je hebt maar duizend diehard fans nodig om in de digitale cultuur als kunstenaar, schrijver of muzikant te overleven. Beweert Kevin Kelly in zijn Technium. Makers van content hebben meer last dan gemak van internet. Ze moeten hun brood verdienen naast veel meer concurrenten terwijl hun producten, zoals bijna alles op het net, de neiging hebben gratis te worden.

Nieuws is gratis. Muziek lijkt gratis. Meningen zijn gratis. Onbarmhartig drijft de economie van internet de prijzen omlaag. Daar staat tegenover dat het principe van the long tail ervoor zorgt dat niet alleen maar hits scoren, maar ook die talrijke losse exemplaren nog kopers vinden. Dat lang vergeten boek is inmiddels weer vindbaar en leverbaar door Amazon.


Waar aggregators als Amazon schatrijk worden van the long tail en miljarden consumenten ervan genieten, moeten de makers van creatieve content hun weg zien te vinden in die nieuwe economie. Kelly legt uit dat het geen hopeloze strijd hoeft te zijn. Duizend echte fans die alles van je willen weten, die per jaar 100 dollar aan je willen besteden, is genoeg om het te redden.

Infoclan

Dat model van duizend true fans sluit wonderwel aan bij wat ik de infoclan heb genoemd: de webcommunity die een enkel topic deelt en daarvan bestaat. Die infoclan is mijn antwoord op de vraag van uitgevers waar het geld te verdienen valt op internet: als je niet slim genoeg bent om Amazon te bedenken (of Flickr, Google, Yahoo, Delicious, etc), dan moet je niet zoeken naar het grootst mogelijke bereik, maar naar het kleinst mogelijke en toch nog relevante, naar de infoclan dus.

Ik denk dat je de true fan community van Kelly ook kunt omschrijven als een infoclan. Bepalend is de schaal: geen miljoenen en geen eenlingen, maar enkele honderden, een stuk of duizend. En nog bepalender is de focus: het gaat om een (1) topic, om een fascinatie, om een kunstenaar, om een schrijver, met wie je een persoonlijke band onderhoudt. Nu ik erover nadenk is de fan de meest natuurlijke bewoner van het net.

Precies zo kun je de programmeurs van Linux of andere open source software beschouwen als fans in een infoclan. Hetzelfde geldt voor de kern van de wikipedians, of de hardcore diggers. En het zal niet anders zijn met de kleine groep hele frequente posters op een nieuwssite-forum.

Reacties zijn gesloten.