Toch nog een witte pasen

Toch nog een witte pasen

24 maart 2008 Geen categorie 0

We maken een witte pasen mee. De zon schijnt, het is half negen, ik ben net wakker en over het gras in de achtertuin ligt een laagje poeder. Ik lees van alles door elkaar heen, Godel, Escher, Bach vooral, afgewisseld met het boekenweekgeschenk van Bernlef (De pianoman, prachtig), stukken Daniel Dennett en Joost Zwagerman-essays, Rode regen van Nooteboom, de novellen van Marcel Moring, Bas Haring over kunstmatige intelligentie en Fukuyama over het einde van de geschiedenis, weer afgewisseld met De geschiedenis van bijna alles en een historisch werk over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Nou ja. Zoiets. Hapsnap.  Ik ben een ongeduldig lezer, maar tegelijkertijd iemand die het plezier zo lang mogelijk wil rekken. Zonde als het echt uit is. Toch zit er ook wel een hogere bedoeling achter die boekenlijst: veel ervan gaat over kunstmatige intelligentie, over de filosofie van het denken, en hoe de digitale cultuur daarop van invloed is.

Van dat laatste ben ik niet zeker. Ik weet niet of internet, IP-technologie, netwerken en de daaruit opborrelende cultuur ons denken verandert, maar ik vermoed het wel. Het zou zo kunnen zijn dat we ons op een andere manier bewust zijn, en onze intelligentie in een tamelijk overrompelend tempo wordt aangevuld en uitgebreid met een collectief bewustzijn.

Nou ja. Zoiets.