Wie is er bang voor Geert Wilders?

Wie is er bang voor Geert Wilders?

2 april 2008 Niet gecategoriseerd 1

De dag na het spoeddebat (’n “sproetje”). Wilders is in de kamer van alle kanten aangevallen en door Pechtold weggezet als bange man. Hij is met het kabinet in aanvaring gekomen omdat hij wel degelijk een veel beledigender film wilde maken, zo bleek althans uit een gespreksverslag dat Hirsch Ballin liet zien (en dat volgens Wilders bij elkaar gelogen is). Vraag nu: wie is er nog bang van Wilders?

Ik ben banger voor de mensen die bang worden door Wilders. Wilders is de klassieke volksmenner die speelt met de meest elementaire sentimenten van mensen. Hij exploiteert de angst. Het is niet zo heel moeilijk daar doorheen te kijken. Wie niet al te bangelijk in de wereld staat, omdat het hem goed gaat, omdat zijn leven op orde is, omdat hij niets te klagen heeft, heeft geen last van Wilders.

Maar de populist Wilders leeft van onzekerheid. Wie zich zorgen maakt over zijn baan, zijn hypotheek, de opleiding van zijn kinderen, is misschien gevoeliger voor Wilders. Wie toch al de klappen krijgt, wie toch al verliest, wie toch al mot heeft met iedereen.

En dan hebben we het nog niet over de Nederlanders die nu eenmaal moeilijk kunnen wennen aan de open samenleving die dit land is. Voor wie de multiculturele samenleving geen maatschappelijk feit is, maar slecht nieuws dat je nog kunt ontkennen en wegredeneren. Zo iemand is Wilders zelf ook. Hij ontkent het, politiek correct als hij moet zijn, maar heeft overduidelijk weinig op met allochtonen.

Reacties zijn gesloten.