Andrew Keen is een hork met een missie

Andrew Keen is een hork met een missie

9 april 2008 Geen categorie 3

W

ie de Brits-Amerikaanse auteur Andrew Keen gisteravond in Felix Meritis zag, moet toegeven dat-ie van aanpakken weet. Ook als zijn publiek ‘t niet pikt dat hij internet kraakt, ook als columniste Karin Spaink hem gedecideerd, kalm en eloquent afserveert, dan nog bijt Keen door. Sterker: hij beledigt zijn gehoor nog eens, trekt met nog een scheut vette arrogantie van leer tegen “idiots”, vergeet ten tweede male de naam van zijn gastvrouw en ramt ons zijn “cultuurkritiek” (“Let me finish, let me finish“) door de strot.

Keen is een hork met een missie. Met The cult of the amateur heeft hij een spraakmakend boek geschreven waarin hij het opneemt voor de culturele elite. Die wordt verdrukt door de gratis economie van internet. De kakefonie van gewauwel waarmee amateurs het internet bevuilen, verhindert volgens Keen de gezonde exploitatie van kwalitatief hoogstaande journalistiek.

In Amsterdam mocht Keen de Globaliseringslezing houden. Dat deed-ie uit zijn hoofd, breeduit vertellend over zijn boek waarin veel overhoop wordt gehaald, maar globalisering niet aan de orde komt. Dat moest dus aan het eind even. Praten kan Keen wel, de rol van “antichrist in Silicon Valley” zit hem als gegoten (“Ik heb het zelfs op mijn visitekaartje staan”), maar wie het boek kent, en het debat erover volgt, hoorde geen nieuwe inzichten.

Emerce heeft een goed verslag van de avond. Hier nog alleen de waarneming dat Keen wel amusant is als spreker, juist omdat hij zo volstrekt onredelijk tegen de stroom in gaat. Als hij uit die rolt valt, en begint te beweren dat zijn boek toch vooral niet zo letterlijk moet worden genomen, dat niet alles klopt wat erin staat omdat het een polemiek is, en dat het geen fair verslag is maar een cultuurkritiek die nu eenmaal nodig was omdat “niemand eerder zo’n boek had geschreven”, dan wordt schrijnend duidelijk hoe hol zijn argumentatie is.

Reacties zijn gesloten.