What If News: Nieuws is wat er straks gebeurt

What If News: Nieuws is wat er straks gebeurt

22 mei 2008 Geen categorie 2

D

at jongeren nieuws niet uit de krant maar van internet halen, weet iedereen. Dat het bij voorkeur kort is, verbaast ook niemand. Maar het is een misverstand te denken dat ze geen of hooguit oppervlakkige interesse voor het wereldnieuws hebben. Ze willen weten wat er “achter het nieuws” gebeurt. En belangrijker nog: nieuws kijkt vooruit, nieuws is wat er straks gebeurt.

Ik haal die wijsheid uit een studie die Associated Press heeft laten doen. Een team antropologen ontleedde het mediagedrag van achttien personen van tussen de 18 en 34 jaar, in de VS, Engeland en India. De volledige resultaten worden over anderhalve week bekendgemaakt tijdens het World Editors Forum in Zweden.

Hoewel het op het eerste gezicht een beperkte studie lijkt, sterken de eerste bevindingen mij in mijn – geregeld nogal op de proef gestelde – geloof in de nieuwsgierigheid van jongeren. Soms denk je immers dat hun mediabehoeften evenveel veel diepgang hebben als een zeilplank. Soms lijkt tien minuten met Metro of Spits genoeg.

Tegelijk beweren onderzoekers dat het veel wel meevalt. Het AP-onderzoek sluit daarbij aan. Jongeren zoeken naar achtergronden bij het nieuws. Traditionele onderzoekers zien dat niet, omdat die jongeren niet de nieuwsroutine hebben waaraan je bijvoorbeeld een typische krantenlezer herkent. Ze zijn, concludeer ik maar, flexibeler, onberekenbaar, niet in een hokje te duwen.

Maar het meest fascinerend vind ik die halve AP-conclusie aan het eind. Voor 40+ was nieuws wat er gisteren en vandaag gebeurde en vanavond op het NOS Journaal is, of morgen in de krant staat. Dat jongeren dat niet meer genoeg vinden, verrast niet. Wel dat ze al een stap verder gaan, kennelijk. Nieuws is niet wat er nu gebeurt, maar wat er straks gaat gebeuren.

Als dat AP-onderzoek ook maar enigszins representatief is, zie ik – en dat is volstrekt niet ironisch bedoeld – zomaar hele nieuwe soorten nieuwssites ontstaan. Die zullen het nieuws aankondigen, erop anticiperen, het duiden voordat het gebeurt, maar misschien ook wel heel speculatief zijn: What If News.

Reacties zijn gesloten.