GeenStijl: “telefoonboek, rechter en beul”

GeenStijl: “telefoonboek, rechter en beul”

23 mei 2008 Niet gecategoriseerd 26

Wie wil weten waar de grenzen liggen in de journalistiek, moet GeenStijl volgen. De site, voor een flink deel eigendom van het Telegraaf-concern, publiceerde deze week niet alleen de volle naam van de nieuwe verdachte in de Puttense moordzaak, maar ook diens volledige adres en nu (update) ook een foto. “Ik kan zo bij die lul naar binnen kijken, vanaf waar ik woon”, aldus een van de reaguurders op GS.

GS heeft maling aan ethische grenzen in de journalistiek. De privacy van verdachten – en daarmee die van hun familie – wordt geschonden, omdat het – luidt het antwoord van GS op kritische reacties – nu eenmaal kan. De meeste informatie die GS publiceert, is te vinden op internet. Wie voldoende tips krijgt, zelf goed zoekt en feitjes combineert, kan veel te weten komen.

Klassieke journalisten kunnen dat ook, maar beschermen meestal de privacy van verdachten, veroordeelden en ook slachtoffers. Niet alles wat je weet, of te weten kunt komen, moet worden gepubliceerd. Dat die informatie al op het net te vinden was, is geen argument. Waar het om gaat is dat een publicatie de privacy van een verdachte niet onevenredig schaadt. In de Puttense moordzaak was de naam van de verdachte in kleine kring bekend. Dankzij GS is die kring nu wel erg groot geworden (wat in theorie kan leiden tot een lagere straf als de man eenmaal schuldig bevonden veroordeeld wordt).

Doet het er iets toe dat GS geen journalistiek medium wil zijn, maar beweert louter amusement te bedrijven? Nee, dus. Zo goed als GS de gevestigde journalistiek de maat mag nemen, mag dat ook omgekeerd gebeuren. GS ligt daar begrijpelijkerwijs niet van wakker: de site lacht om uitspraken van de Raad voor de Journalistiek omdat alleen de rechter een medium in Nederland tot de orde kan roepen.

Overigens kunnen de lezers van GS dat ook. Lang niet alle 270 en nog wat reaguurders onder het bericht over de Puttense moordzaak, waarin de verdachte zonder veel omwegen “de moordenaar” wordt genoemd, vinden dat de “onthulling” door de beugel kan. “Beetje nutteloze actie”. “Geen Stijl, da’s 3 in 1: telefoonboek, rechter en beul.”

Reacties zijn gesloten.