De Nieuwe Massamedia: doe 1 ding goed

De Nieuwe Massamedia: doe 1 ding goed

30 mei 2008 Geen categorie 3

E

en goede website doet 1 ding goed. Niet twee of drie. En zeker niet “alles”. Daarom is de portal (“Wij willen alles zijn voor onze gebruiker”) zo’n armzalig concept. Het gaat uit van een aanbod voor iedereen, in plaats van een vraag. Dat lijkt in een volstrekt versnipperde markt de enige manier om voldoende bereik en dus advertentieinkomsten te halen. Misverstand. Ook zonder breed aanbod kan een medium heel groot zijn. Wat anders is Google dan een voorbeeld van de Nieuwe Massamedia?

Klassieke medis worstelen met hun rol. Op internet kunnen ze maar moeilijk grip krijgen op hun publiek. Dat blijft maar niet hangen aan het brede aanbod, laat zich niet in leesgewoontes dwingen, tenzij het medium zichzelf compromisloos versmalt tot een one-trick-pony. Een zoekmachine is een zoekvenster, geen catalogus van de wereld. GeenStijl is een dagelijkse shot nieuwshumor-met-uitlaatklep, geen webzine (oldspeak voor een “tijdschrift” online).

De site van een regionaal dagblad moet regionaal nieuws brengen. Al het andere leidt af, kost energie en geld. Wie meer wil – een dossier over de aardbeving in China, de amateurvoetbaluitslagen, een who is who van het plaatselijke bedrijfsleven, moet zijn informatie elders halen. De mediaconsument online is daarop ingesteld. Hij verwacht niet anders. Hij heeft het voor het zeggen gekregen en wil zich uitleven.

Onherroepelijke consequentie is dat site ruimhartig, altijd en overal linken. Help je lezers bij je vandaan. Dat voelt niet lekker als je je realiseert dat die pageviews elders terecht komen. Maar denk aan Google: dat is het grootste mediaconcern ter wereld geworden door niets anders te doen dan mensen naar andere sites leiden.

De massamedia hebben het zwaar op internet. Dat is nu eenmaal een betere plek voor kleine gemeenschappen, clubjes mensen die even rond elkaar en rond een enkel thema hokken. Dat de oude dogma’s en concepten van massamedia niet werken, betekent echter niet dat je geen massaal gebruikt maar tot het uiterste gefocust medium zou kunnen zijn.

Reacties zijn gesloten.