GeenStijl stapt naar Raad voor de Journalistiek

GeenStijl stapt naar Raad voor de Journalistiek

21 juli 2008 Niet gecategoriseerd 5

G

ekker moet het niet worden: GeenStijl stapt naar de Raad voor de Journalistiek. Oprichter en directeur Dominique Weesie voelt zich tekort gedaan door de Volkskrant, die zaterdag een verhaal publiceerde waarin stond dat de “GeenStijlgeneratie” zich ongeremd te buiten gaat aan bedreigingen. Het artikel was gebaseerd op een bericht van de Haagse politie, volgens welke het aantal bedreigingen van met name politici in de eerste helft van 2008 al bijna even hoog was als in heel 2007.

Dat GS naar de Raad stapt, is een gotspe. Het populairste weblog van Nederland roept tot nu toe in alle toonaarden dat het niets te maken wil hebben met de Raad. De beledigingen die het de Raad toevoegt, liegen er niet om. Nou is er een fijn verschil tussen aangeklaagd worden bij de Raad, wat alleen journalistieke organisaties kan overkomen, en klagen. Dat laatste mag iedereen. Maar curieus blijft het.

Mal vooral is de reden waarom GS naar de Raad stapt. Volgens Weesie zou het stuk in de Volkskrant “tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend” zijn. Los van het feit dat die drie elementen ongeveer het recept zijn voor een GeenStijl-bericht op slappe dagen (als het even kan, kloppen berichten wel en zijn ze alleen maar tendentieus en kwetsend), kun je je de vraag stellen namens wie GS zo boos is.

In het Volkskrant-stuk wordt niet GS aangevallen, maar de GS-generatie. Dat lijkt me eerder een compliment voor de site van Weesie, dan kritiek. Google of Yahoo zouden het niet in hun hoofd halen boos te worden op trendverhaaltjes waarin kritische kanttekeningen worden gezet bij de internetjeugd, die dan wel eens Google- of Yahoo-generatie wordt genoemd.

Tenzij het allemaal een grap is.

Reacties zijn gesloten.