Bloggers Willen Erbij Horen

Bloggers Willen Erbij Horen

3 september 2008 Geen categorie 7

P

arlementaire jaar begonnen met een fijnzinnig non-relletje over minister Cramer en haar Bluf-handtekening. Iedereen van de pers was er. Maar waren er ook bloggers met een Tweede Kamer-perspasje? Ik denk het niet. Dat is een groot verschil met pakweg de Republikeinse conventie in de VS waar bloggers er vooral bij willen horen, bij de incrowd van het journaille.

Vergis ik me, of speelt dat hier niet? Bloggers in Nederland doen hun eigen blog, en willen weinig of niets te maken hebben met de oude media, of met de oude politiek. Ze zetten zich nog scherper dan in de VS af tegen het establishment. Hoe zou dat komen?

Het moet iets te maken hebben met de cultuur van het polderen die bij ons tot ver in de jaren negentig de scherpe randjes van het debat sleep. Het deksel ging er pas af toen Fortuyn het onbehagen verwoordde van de burger. Daardoor zijn politiek en burger, of media en burger, niet een beetje uit elkaar gegroeid, maar volstrekt van elkaar vervreemd.

Zou dat een verklaring kunnen zijn? Of moeten we het toch ook zoeken in wat ik eerder eens beweerde: dat een land de bloggerscultuur krijgt die het toekomt. Omdat een bloggerscultuur – zo je daarvan kunt spreken, natuurlijk – per definitie antiautoritair en tegendraads is, kun je verwachten dat die cultuur tamelijk rechts van toon zal zijn als de heersende elite tamelijk links is, en omgekeerd.

Bij een politiek die in Nederland gemiddeld genomen nu eenmaal heel gemiddeld is – we zijn het land van JP Balkenende – en een mediacultuur die overwegend progressief is (blijkt uit onderzoek van Mark Deuze en uit kritische opmerkingen van politici), kun je verwachten dat de bloggerscultuur (en ik wil geen enkele individuele blogger iets aanwrijven!) wat rechtser zal zijn van toon.

Dat past natuurlijk ook in de jaren na Fortuyn. De burger die zich herkende in Fortuyns programma, zo dat er was, moet zich verweesd hebben gevoeld na de moord. Ik weet wel zeker dat het net en blogs hier en daar een vorm van onderdak hebben geboden. Ook dat lijkt me een belangrijk verschil tussen bloggende burgers hier en die in de VS.

Reacties zijn gesloten.