Met Dan Gillmor in Gent, met FvJ in de Balie

Met Dan Gillmor in Gent, met FvJ in de Balie

8 november 2008 Geen categorie 4

O

p weg naar Gent, waar morgen de conferentie Blogboat 1.0 plaatsvindt. Met overdag een besloten bijeenkomst en ‘s avonds een openbaar debat waaraan ik met Dan Gillmor – de grote gangmaker van burgerjournalistiek in de Verenigde Staten – zal deelnemen (en mogelijk een onbekende derde gast). Leuk om Gillmor – hij landde zojuist in Brussel, zag ik op Twitter – te ontmoeten.

Het debat gaat natuurlijk over burgerjournalistiek. Ik heb met dat begrip heel weinig, maar des te meer sympathie koester ik voor een journalistiek die zich openstelt voor reacties en bijdragen van lezers. De term burgerjournalistiek suggereert een tegenstelling waar ik weinig mee kan: alsof er een scherpe en relevante scheiding bestaat tussen officiele en amateurjournalisten.

Dat is niet zo. Er is een scheiding tussen journalistiek en al wat geen journalistiek mag heten. Ik bedoel dat je journalisten moet beoordelen op hun daden, niet op hun visitekaartje, opleiding of loonstrook.

Woensdagavond volgt een debat in De Balie, waar ik aanschuif naast Francisco van Jole (van zichzelf) en Arendo Joustra (van Elsevier). De gelegenheid is de start van een multiculti-nieuwsblog, onder verantwoordelijkheid van het multicultureel productiebedrijf MTNL. Onder de naam Don’t believe the hype moet het gaan over de schaduwzijden van internet: versterkt het net een hype, is internet rechts, zijn we in Nederland grotere schreeuwers dan elders.

Reacties zijn gesloten.