Zonder Internet Was Obama Geen President

Zonder Internet Was Obama Geen President

8 november 2008 Niet gecategoriseerd 0

B

arack Obama dankt zijn verkiezing niet in de laatste plaats aan internet. Hij begrijpt het medium veel beter dan zijn opponont McCain. Bovendien is de impact van internet groter dan ooit, blijkt volgens The New York Times uit de Web 2.0-conferentie in San Francisco. Internet, zei een politiek consultant, vereist authenticiteit, terwijl televisie vooral namaak wilde. “Authenticiteit is iets waaraan politici al een tijd niet meer gewend zijn.”

Mooie observaties. Obama heeft internet effectiever gebruikt om zijn campagne te organiseren en geld binnen te halen. Hij begreep beter dan McCain dat je via YouTube kiezers bereikt met je boodschap op het moment dat het ze uitkomt. En je kunt internet voortreffelijk gebruiken om feiten door duizenden burgers te laten checken, bijvoorbeeld de kleine leugentjes in teksten van je tegenstander.

Zouden deze dynamiek nog gevolgen hebben voor nieuwe verkiezingen in Nederland – pas in 2011, trouwens? Ik denk het wel. Bij eerdere verkiezingen maakten politieke partijen al gebruik van het net, maar dat kan nog veel effectiever. Onze verkiezingsstrijd in nog niet zo sterk op personen gefocust als de Amerikaanse; daar is nog winst (of verlies?) te halen. Maar zeker op punten als authenticiteit en colobarative fact-checking verwacht ik nog wel een stevige ontwikkeling. De technologische vernieuwingen staan niet stil.