Journalistiek Wordt Crossmediaal, Maar Hoe?

Journalistiek Wordt Crossmediaal, Maar Hoe?

28 november 2008 Geen categorie 2

G

een verstandig mens twijfelt er nog aan dat de journalistiek crossmediaal moet worden. Naast oude media komen nieuwe media, naast print en tv komen websites, naast redacties komen bloggende burgers, naast een massapubliek komen kleine communities. Journalisten willen altijd weten hoe zij straks nog hun brood kunnen verdienen. Dat is lastig, maar het is niet de meest dringende vraag.

Lezend op het blog van Jeff Jarvis, die alles wat hij ooit zei over de toekomst van de journalistiek nog eens samenvat, realiseer ik me dat nu niets belangrijker is dan de vraag hoe de journalistiek crossmediaal wordt. Dat het moet gebeuren, staat vast. Waar het eindigt – ik heb niet meer dan een vaag vermoeden. Maar dagelijkse zorg is hoe we er komen.

Jarvis schetst hoe in een middelgrote stad in de VS in de toekomst best nog een journalistieke organisatie van een man of 35 kan blijven bestaan, die samen met lezers het lokale nieuws verzorgt. Je kunt je ook best voorstellen dat onderzoeksjournalistiek op bestelling van lezers wordt gefinancierd. Dat de oude krant daarbij uiteindelijk sneuvelt, snappen we – maar hoe verloopt het proces tot dat moment?

Het lijkt me een kwestie van timing, zorg, transformatie, training, innovatie, gewenning, marketing en zendingsdrang – dit alles misschien samen te vatten als: heel veel praten. Ik hou er rekening mee dat het hele proces van media-ombouw meer dan tien jaar gaat duren, niet omdat de innovatie zo traag gaat, maar omdat de markt voor oude media maar heel langzaam verschrompelt.

Mijn belangrijkste vraag is niet hoe we in de nu komende periode zoveel mogelijk oude media in leven houden – al gaat het verlies van journalistieke banen mij zeer aan het hart – maar hoe we de journalistiek zelf fit houden.

Reacties zijn gesloten.