Coalitie Wil Noodfonds Voor De Pers

Coalitie Wil Noodfonds Voor De Pers

12 december 2008 Geen categorie 0

C

DA, PvdA en ChristenUnie willen een noodfonds voor de pers instellen, bericht Trouw vandaag. Uit dat fonds moet iets van lastenverlichting voor de dagbladen worden gefinancierd, bijvoorbeeld door verlaging van het btw-tarief. Daarnaast dient er volgens de coalitiepartijen een innovatiefonds te komen van 30 miljoen waaruit vernieuwende plannen kunnen worden ondersteund.

Goed nieuws lijkt me. Eerder vond ik de persbrief van minister Plasterk veel te voorzichtig en van te weinig langetermijnvisie getuigen. Dat er een innovatiepotje moet komen, doet me deugd. We hebben weliswaar al het stimuleringsfonds voor de pers, maar dat zou inderdaad een beter gevuld stimuleringsfonds voor de media moeten worden.

Bij gewone steunmaatregelen hou ik aarzelingen. De pers laat zich niet graag steunen. Journalisten hebben het gevoel dat ze dan minder onafhankelijk worden. Terecht, want politici zullen – ook al weten ze beter – het gevoel krijgen dat ze meer recht van spreken hebben wanneer ze weer eens willen uithalen naar de media.

Een ander probleem bij directe steun zou kunnen zijn dat het slechts een heel tijdelijke verlichting biedt. De oplagedaling bij dagbladen zet namelijk gewoon door. Steun helpt de dagbladen misschien het extra moeilijke jaar 2009 door – kredietcrisis, recessie, adverteerdersstaking -, maar daarna zijn de onderliggende problemen niet weg.

Ook de discussie die nu in de Volkskrant wordt gevoerd over het reclamevrij maken van de Publieke Omroep vind ik weinig hoopgevend. Ik denk niet dat de miljoenen reclame-euro’s van de Ster naar de dagbladen zullen vloeien. Hooguit naar de commerciele omroepen en naar internet. Maar het zou wel helpen als de internetsites van de Publieke Omroep reclamevrij zouden worden; dat is nog een kleine markt maar wel een plek waar nog iets te winnen valt.