Wat zal alles veranderen?

Wat zal alles veranderen?

2 januari 2009 Geen categorie 2

Logo van EdgeElk jaar stelt uitgever John Brockman zijn vrienden – een stuk of honderd van de slimste mensen in de VS – de “Edge-vraag“. Dat is een fundamentele vraag over wetenschap en techniek, waarop de meestal visionaire antwoorden worden gepubliceerd op www.edge.org. Vraag dit jaar: wat zal alles veranderen, welke wetenschappelijke vondsten zetten alles op hun kop?

Ik volg Edge al jaren. Brockman heeft geweldige auteurs om zich heen verzameld, onder wie Kevin Kelly en Jaron Lanier, maar ook wetenschappers in uithoeken waarvan ik nog nooit heb gehoord. Wat ben ik tot nu toe zoal tegengekomen?

Howard Rheingold, de man die virtual community muntte, dertig jaar voordat we het over 2.0 en social media zouden hebben. Denkt dat sociale-mediawijsheid alles zal veranderen. Zoals niet de drukpers van Gutenberg de wereld veranderde, maar het massale benul wat de mensheid ermee kon doen.

Kevin Kelly, een van de oprichters van Wired en blogger over het Technium, verwacht dat kunstmatige intelligentie (AI) ons leven op nog veel grotere schaal overhoop zal gooien dan elektriciteit deed. Niet omdat AI zal ontstaan, of menselijk zal lijken, maar omdat het overal in overvloed aanwezig zal zijn, zodat we het kunnen verkwisten.

Douglas Rushkoff, bekend schrijver over digitale cultuur, cyberpunk en media-analist, denkt dat alleen een ontmoeting met buitenaards leven alles zal veranderen, met de nadruk op alles. Al het andere heeft in de geschiedenis van de mensheid tot niet meer dan incrementele stapjes geleid:

Our computers may never inform us that they are self-aware, extra-terrestrials may never broadcast a signal to our SETI dishes, and interdimensional creatures may never appear to those who aren’t taking psychedelics at the time—but if any of them did, it would change everything.

Roger C. Schank, psycholoog en computerwetenschapper, voorspelt dat informatie (of wijsheid) ons zal gaan vinden wanneer we het nodig hebben. We hoeven er straks niet meer naar op zoek, maar krijgen het aangeboden, niet meer in de vorm van boeken maar op het formaat dat de informatie nodig heeft.

(Ik kende Schank niet, maar wat hij zegt deugt. De verpakking van informatie wordt inrelevant. En als we het pull-tijdperk achter ons hebben gelaten, dat we nodig hadden om push-media – mainstream media – van ons af te duwen, zullen we ontdekken dat er nog een andere soort push bestaat, informatie die ons vindt als we haar nodig hebben, en god weet wel informatie die ons nodig heeft.)

George Dyson, wetenschapshistoricus, denkt dat de ontdekking van buitenaards leven, buitenaardse intelligentie of buitenaardse technologie alles zal veranderen:

According to Edward Teller, Enrico Fermi asked “Where is everybody?” at Los Alamos in 1950, when the subject of extraterrestrial beings came up over lunch. The answer to Fermi’s Paradox could be “We’ve arrived! Now help us unpack!”

Reacties zijn gesloten.