Laat Placeblogger zien wat plaatselijk nieuws is?

Laat Placeblogger zien wat plaatselijk nieuws is?

10 januari 2009 Geen categorie 4

Bomaanslagen in LondenDe foto van de vermoorde Theo van Gogh werd gemaakt door een voorbijganger, niet door een fotojournalist. De eerste tsunamibeelden kwamen van slachtoffers, net als de eerste verslagen van de orkaan Katrina of de bomaanslagen in Londen. Het zijn uitzonderingen op de regel dat het nieuws van professionele journalisten komt. Maar wanneer wordt de uitzondering regel?

De vraag houdt me bezig. Ik denk dat de eerste verhalen over burgerjournalistiek – ook de stukken die ik er zelf over schreef – overtrokken waren. De burger – de niet-journalist, de amateurjournalist – neemt het nieuws niet binnenkort over. Dat wil die burger niet: als een op de duizend bloggers de ambitie heeft een groot en onbestemd publiek te bereiken, journalist wil zijn dus, is het veel.

Tegelijkertijd staat de journalistiek onder grote druk van burgers – een verschrikkelijk ouderwets woord dat me aan de Franse tijd en de bond van huisvrouwen doet denken – die zich nadrukkelijk met het nieuws bemoeien. Ze reageren erop, waarbij ze hun argwaan en scepsis ten aanzien van de oude media ventileren. En ze vullen het nieuws aan. Soms weten ze het inderdaad beter.

Placeblogger

Bij groot breaking news laait de discussie over burgerjournalistiek weer op. Natuurlijk zijn die voorbeelden krachtig, maar ze ontnemen het zicht op de simpele statistiek: verreweg het meeste nieuws, veruit de meeste primeurs, wordt gemaakt en geleverd door professionele nieuwsorganisaties.

Met die nuance op de al weer bijna overgewaaide burgerjournalistieke hype komt mijn besef dat het niet zo hoeft te blijven. Wat voor het hele grote nieuws geldt (de burger is er eerder bij dan de journalist), geldt weliswaar niet voor het mainstream nieuws (de oude media zijn beter aangesloten op alle pr-netwerken), maar weer wel voor het lokale nieuws, het kleine dichtbijhuis nieuws.

Kijk naar een aggregator als Placeblogger, die ik toevallig tegenkwam via MediaShift. De site ontsluit bloggers louter op basis van hun locatie. Niet hun onderwerp deelt ze in, maar de plek waar ze zijn, of willen zijn, of straks naartoe gaan.

Filosofie daarachter is ongetwijfeld dat het plaatselijke nieuws nog het meest onderscheidend is in een wereld waarin al het mainstream nieuws al gratis op internet staat, in overvloed zelfs.

Ik ben benieuwd of Placeblogger ook in Nederland aan zou kunnen slaan.

Reacties zijn gesloten.