Koude wind in de VS

Koude wind in de VS

25 maart 2009 Geen categorie 2

De cijfers zijn “chilling”, schrijft het jaarlijkse PEW-rapportThe State of the News Media terwijl de ene na de andere voorname krant in Amerika de drukpers stil zet. Advertentie-inkomsten 23% lager dan vorig jaar. Sommige kranten bankroet waar andere kranten hun waarde met driekwart zagen afnemen. En sinds 2001 zou een op de vijf dagbladjournalisten zijn baan zijn kwijtgeraakt, terwijl 2009 het slechtste jaar tot nu toe dreigt te worden.

Het zijn onvoorstelbare cijfers. Ondertussen verkassen de krantenlezers – uiteraard – naar internet. In de laatste twee jaar is het aantal Amerikanen dat regelmatig een site raadpleegt voor nieuws met 19% toegenomen. En nee, het staat nog lang niet vast dat online advertentie-inkomsten de journalistiek op een zelfde manier zullen kunnen blijven financieren als we de afgelopen honderd jaar gewend waren.

Ik ben maar begonnen de laatste voorpagina’s van Beroemde Kranten te verzamelen. Hiernaast The Seattle Post I.

Reacties zijn gesloten.